„IZVUKLI SMO AMERIČKI DRON IZ CRNOG MORA“ Rusi tvrde: „Dobili smo neprocenjive informacije“

Prema novom izveštaju, Rusija je možda dobila neke ključne obaveštajne podatke nakon što je izvukla olupinu američkog drona MQ-9 „riper“ iz dubina Crnog mora.

Obaranje sofisticiranog američkog MQ-9 „ripera“ 14. marta u međunarodnom vazdušnom prostoru koji je leteo iznad anektiranog Krima izazvao je veliki diplomatski incident prošlog meseca.

Sada Moskva tvrdi da je uspela da izvuče „ugrađenu elektronsku opremu“ drona iz Crnog mora i da je dobila neprocenjive informacije o karakteristikama brojnih kritičnih radio-elektronskih komponenti MQ-9 „riper“.

Šta je izvučeno iz vode?

Procenjeno je da je olupina drona potonula na dubinu do 900 metara (2.950 stopa) pre nego što ju je izvukao ruski tim za spasavanje iz dubokog mora.

Spaseni su multispektralni optronički sistem kupole AN/AAS-52, radarski sistem za površinsko izviđanje AN/API-8, sistem za razmenu podataka Link-16 i bezbedne telemetrijske i satelitske komunikacione stanice, navodi se u izveštaju „Svobodnaja presa“.

Navodno su ostatke dronova ispitale specijalizovane ruske laboratorije, uključujući Centralni istraživački institut Vazdušno-desantnih snaga ruskog Ministarstva odbrane.

Rusija veruje da može da razvije tehnologiju za ometanje kako bi sprečila izviđačke bespilotne letelice MQ-9 „riper“ da prosleđuju podatke satelitima, navodi se u izveštaju, prenosi Alo.rs.

Prethodno je Rusija optuživala Ameriku da obaveštajne podatke koje prikuplja dronovima prosleđuje oružanim snagama Ukrajine.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare