BOGATAŠI, SPREMITE SE: Evo ko mora da plati godišnji porez na dohodak

Svi oni koji su u prošloj godini ostvarili prihod iznad neto iznosa od 3.719.376 dinara najjkasnije do 15. maja moraju da plate godišnji porez na dohodak građana. To znači, da svi koji zarađuju više od 310.000 dinara podležu ovoj poreskoj obavezi, dok se za mlađe od 40 leta crta podvlači na duplo viši iznos – 620.000 dinara.

Firme u kojima su svi oni stekli zarade trebalo bi da im dostave potvrdu o visini isplaćenih prihoda u prethodnoj godini na obrascu PPP PO. Za fizička lica ova potvrda nije od nekog značaja pošto se u njoj iskazuje bruto iznos zarade, pa je zato bolje da svi koji imaju prihode koji su iznad proseka sami obračunaju neto primanja za celu godinu.

PORESKE OLAKŠICE

Svi koji su rođeni od 31. decembra 1983. godine pa na dalje, mogu da koriste poresku olakšicu koja je u visini dodatnih 3.719.376 dinara. Ukoliko su zaradili više od 7.438.752 dinara, na iznos preko toga plaćaju porez po stopi od 15 odsto.

Ova poreska olakšica odnosi se samo na prihode ostvarene od zarade, prihode od samostalnih delatnosti i autorskih i srodnih prava. To znači da ako je osoba mlađa od 40 godina imala, na primer, prihode od davanja u zakup nepokretnosti, on ne ulazi u iznos poreske olakšice.

Preduzetnici često nisu svesni toga da su poslovno sposobna fizička lica koja obavljaju delatnost na tržištu. Oni svoju preduzetničku radnju doživljavaju kao preduzeće i smatraju da prihod iskazan u Poreskom bilansu predstavlja dobit radnje i da to nije njihov lični prihod, mada mogu da ga podignu isto kao i osnivači preduzeća. Prema tome i preduzetnici su u obavezi da plate godišnji porez na prihod koji obuhvata dobit preduzetničke delatnosti i njihovu ličnu zaradu ako su je isplaćivali tokom 2022. godine. Rok za podnošenje poreskih prijava za preduzetnike je 15. april.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare