NAPADI NA UKRAJINU I PORED USKRŠNJIH POZIVA ZA MIR: Poginulo najmanje sedam civila 

U granatiranju ruskih snaga tokom vikenda u Ukrajini poginulo je najmanje sedam civila, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici, dok su poglavara Rimokatoličke crkve, papa Franja i vođa Anglikanske crkve Džastin Velbi uputili poruke za mira na Uskrs koji se danas slavi po gregorijanskom kalendaru.

Od subote do danas, ruske snage su izvele 40 vazdušnih napada, četiri raketna udara i 58 napada iz višecevnih raketnih bacača na razne delove Ukrajine, saopštio je Generalštab ukrajinskih oružanih snaga.

Rusija je nastavila da se koncentriše na zauzimanje celog industrijskog istoka Ukrajine, i dve druge provincije – Harkov na severoistoku i Zaporožje na jugoistoku, koje su bile pod raketnom i artiljerijskom vatrom, saopštila je ukrajinska vojska.

Guverner Harkova Oleh Sinjehubov rekao je da su dva muškarca poginula danas u u granatiranju Kupijanska, grada koji je Rusija držala pre nego što su ukrajinske snage povratile kontrolu nad gotovo celom pokrajinom.

Ruske snage su danas nastavile da višecevnim raketnim bacačima gađaju Kupijansk odnosno stambena područja, rekao je Sinjehubov.

U artiljeriskom gađanju su prošle noći u Zaporožju poginule jedna odrasla osoba i dete rođeno 2012. godine, rekao je sekretar Gradskog veća Zaporožja Anatolij Kurtev.

Čelindžer 2, Ukrajina, tenkovi, Oleksej Reznikov
foto: Printscreen

Guverner Zaporoške oblasti Jurij Malaško rekao je da je gađano 18 naselja. Tri osobe su poginule, a pet je ranjeno u subotu, rekao je Malaško.

U Zaporožju je najveća evropska nuklearna elektrana i to je jedne od četiri ukrajinske provincije koje je ruski predsednik Vladimir Putin nezakonito anektirao u septembru.

Od tada ruska vojska pokušava da protera ukrajinske vojnike iz tih oblasti, posebno iz provincija Lugansk i Donjeck, koje čine industrijski region poznat kao Donbas.

Bahmut, razoreni grad u Donjecku, suočen je sa najdužom bitkom u 13-mesečnom ratu. Zapadni analitičari rekli su da su ruske snage nedavno ušle u centar grada.

Zauzimanje Bahmuta posle više od osam meseci otvorilo bi Kremlju put da krene dalje ka većim gradovima pod kontrolom Ukrajine.

Ruska vojska premešta elitne jedinice u Bahmut, rekao je danas pukovnik Serhij Čerevati, portparol istočnog krila ukrajinskih snaga.

Čerevati je rekao da je ruska paravojna grupa Vagner grupa čiji borci predvode ofanzivu na Bahmut, imala velike gubitke, zbog čega ruska vojska prebacuje pripadnike nekih jedinica, kao što su specijalne jedinice – padobranci i brigade za specijalne operacije.

Velika većina Ukrajinaca Uskrs proslavlja po julijanskom kalendaru 16. aprila. Neki katolici danas slave Uskrs, dok su pravoslavne crkve obeležile praznik Cveti.

Papa je danas u poruci „Gradu i svetu“ (Urbi et Orbi) pozvao na pomoć „voljenom ukrajinskom narodu na putu ka miru“ i molio se da „Bog podari svetlost Uskrsa narodu Rusije“.

Velbi, nadbiskup Kenterberija, izjavio je da je Uskrs prilika za nadu za postizanje istinskog mira.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare