MASTERMAJND! SPORTAL SKENER: Kako je Partizan srušio Monako?

Mnogo toga što možda nije funkcionisalo najbolje na startu sezone crno-belih sinoć se u potpunosti vratilo. Parni valjak je uspeo da još jednom ubaci u brzinu i prikaže se u punoj brzini, a kada je tako, onda je i „seča knezova“ realna opcija.

Partizan je u Top 8! Crno-beli su uspeli da do kraja ligaškog dela takmičenja sve zadrže u svojim rukama, ali ništa nisu želeli da prepuste slučaju, te su trijumfom na gostovanju Monaku uspeli da naprave ključan korak ka plasmanu u plej-of. Krajnji rezultat meča bio je 84:88.

Neke od boljki koje je ekipa Željka Obradovića vukla tokom većeg dela sezone imali smo priliku da na momente vidimo i u kneževini, ali je, jednostavno, želja za trijumfom, kao i pobednički karakter, bilo jače od bilo kakvih „dečijih bolesti“.

Kada se sve sabere i oduzme, na gostujučem terenu pobeđen je tim koji će u plej-ofu imati prednost domaćeg terena, po drugi put u sezoni, što je i više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo.

Kada su ovakve utakmice u pitanju, možda je i suvišno analizirati sam parket i taktičke stvari, pošto se stiče utisak da je Partizan na „čisto srce“ uspeo da izvuče brejk koji mu je bio toliko potreban.

Ipak, nije sve delovalo tako sjajno na početku za Obradovićev sastav, koji je imao velikih problema u napadu, što je rezultovalo sa čak tri izgubljene lopte u prvom desetominutnom periodu.

Petorka sa Jamom Madarom na poziciji plejmejkera nije dala nikakve rezultate, naprotiv, fizički dominantniji bekovi Monaka su ga brzim nogama kažnjavali za svaki defanzivni propust, dok talentovani Izraelac zbog pomenutog zaostatka u fizikalijama nije ni na ofanzivnom delu terena uspeo da stekne stabilnost.

Sve je delovalo prilično traljavo i neuhvatljivo za Partizan u tim trenucima, dok ekipa Saše Obradovića nije želela ništa da pokloni srpskom prestavniku. Igrom je dirigovao Majk Džejms, dok su sa distance svoje šuteve pogodili Eli Okobo i Jakuba Utara.

Ponovo, kao i nebrojeno puta ove sezone, crno-beli su utakmicu počeli iz minusa, i to dvocifrenog, ali se sve više stiče utisak da su to situacije u kojima „parni valjak“, kao po pravilu, uspeva da se vrati u meč i preokrene.

U napadu je dobru rolu na samom startu imao samo Alen Smailagić, da bi nakon trojke Joanisa Papapetrua, a kasnije i poena Džejmsa Nanelija i Dantea Egzuma gosti u potpunosti uhvatili priključak. Glupost australijskog plejmejkera koštala je Partizan da možda već sa egalom, ili čak vođstvom, ne ode na prvu pauzu, što je Okobo kaznio u kontri. Nakon deset minuta košarke rezultat je glasio 22:18.

Činjenica da Dante Egzum i Jam Madar nisu uspeli da sa pozicije plejmejkera iskreiraju maltene ništa naterala je Željka Obradovića da povuče potez koji je ove sezone u mnogo navrata doneo dobro crno-belima. Na parket je poslao Aleksu Avramovića.

Bio je zadužen reprezentativac Srbije, pre svega, za kvalitetnu odbranu na Majku Džejmsu, dok je sa nekoliko dobrih prodora pod koš uspeo da se kvalitetno uvede u ritam i na napadačkom planu. To je ono što je bilo potrebno Partizanu, koji je na pravi način odgovorio Monaku i u potpunosti se vratio u meč.

Nekoliko jeftino izgubljenih lopti koštale su „parni valjak“ da već ranije dođe do prednosti, ili da možda nakon uvodnih 20 minuta ista bude još veća, ali je druga deonica definitivno prošla u znaku pomenutog Avramovića, koji je sa osam vezanih poena, te kasnije trojkom Alena Smailagića, uspeo da svom timu donese plus od šest poena!

Na iskustvo je igrao Partizan u tim trenucima, što se videlo i kroz tri slobodna bacanja Džejmsa Nanelija, da bi Avramović trojkom i Lesor polaganjem crno-beli došli i do prvog dvocifrenog vođstva. Naznaka da posao u nastavku neće biti sve tako lako dao je Eli Okobo, koji je trojkom u finišu prvog poluvremena ponovo kaznio nonšalatnost Dantea Egzuma, koji je odigrao možda i najgori meč ove sezone. Rezime – osam razlike za goste nakon 20 minuta košarke.

Činjenica da je u drugom kvartalu Partizan imao čak šest izgubljenih lopti vratila se kroz sjajne procente šuta, pre svega sa distance, dok je kvalitetna odbrana crno-belih takođe uspela da iskreira prednost.

Nije moglo drugo poluvreme da počne na bolji način, ukoliko pitate Željka Obradovića ili nekog od igrača Partizana. Nastavilo se u kvalitetnom ritmu, čekao se učinak Kevina Pantera, koji je odigrao prilično tiho prvo poluvreme, i on je stigao u pravo vreme! Sa sedam vezanih poena gosti su stigli do maksimalnog plusa od čak 15 poena na nešto manje od šest minuta do kraja treće deonice.

Ipak, tada se desio jedan od onih Partizanovih neobjašnjivih padova, gde se na sledeći koš čekalo skoro četiri minuta, a za to vreme je tim Saše Obradovića uspeo da napravi seriju 13:0 i tako se u potpunosti vrati u meč. Upalio se Džordan Lojd, podršku je imao u izvanrednom Eliju Okobu, dok su se sa druge strane loši napadi crno-belih ređali kao na traci.

Reakciju je, tek u finišu treće četvrtine, pokazao Zek Ledej, koji je sa sedam vezanih poena uspeo da za nešto više od minuta na konto svog tima vrati plus od devet poena. Imao je „parni valjak“ šansu da sa dvocifrenim plusom dočeka odlučujući period, ali je, sa druge strane, pod faulom poentirao Lojd za 56:62. Bilo je jasno da ćemo imati dramu.

Očekivano, propuštene prilike u finišu treće deonice donele su blagu nervozu kod Partizana i na početku četvrte, a Monako nikako ne važi za jednu od ekipa koje su spremne da „poštede“ rivala u tim trenucima. Sjajno je igrao Majk Džejms, koji je u nekoliko navrata uspeo da razigra Dontu Hola na obruču, što je uz poene Elija Okoba uspelo da već nakon nepunih četiri minuta vrati „kneževe“ na minus od samo dva poena!

Ponovo smo imali živu utakmicu, pre svega zbog nestabilnog Partizanovog napada, ali je istu nervozu uspeo da razbije Džejms Naneli! Iskusni Amerikanac bio je istinski „osigurač“ za Željka Obradovića, te je njegovom mini rolom srpski predstavnik ponovo došao do nešto komotnijeg plusa od sedam poena. 

Ipak, Partizan ne bi bio Partizan ukoliko to ne bi bila razlika koju je spreman da ispusti „očas posla“. Ponovo više od dva minuta bez koša, u međuvremenu serija 8:0 u režiji Donatasa Moteijunasa značile su 76:75 za Monako pred tri i po minuta odluke.

Igralo se „koš za koš“, a nešto što je podjednako bitno koliko i Panterova odlučujuća trojka jeste činjenica da je nepogrešiv sa penala u završnici bio Zek Ledej. Omogućio je krilni centar svom timu da ima napad koji može da reši meč, a kapiten ga je rešio – kapitenski. Finiš meča uglavnom je prošao na liniji penala, odakle je pobedu, zasluženo, potvrdio Aleksa Avramović!

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare