Brnabić u Boru: Ponosna sam na penzionere i njihovo prihvatanje eUprave 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Boru, da je u prethodnih sedam godina vlada uradila mnogo na reformi državne uprave, da je ponosna i srećna što su danas vidiljivi rezultati napornog rada i dodala da je ponosna što su penzioneri prihvatili eUpravu.

Ona je u danas u Boru posetila Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija 2023“, u okviru koga se sprovode obuke za ključne digitalne veštine i to za sve građane – od najmladjih do najstarijih sugrađana i penzionera.

Obuke obuhvataju različite teme, od komunikacije sa državnim organima na internetu i eUprave, sigurne kupovine na internetu – eTrgovine, zatim, eZdravlje, sve do bezbednog korišćenja interneta i zaštite ličnih podataka.

– Mi smo od 2016. godine mnogo uradili da uvedemo elektronsku upravu u Republici Srbiji. To smo uradili ne da bismo bili moderni i savremeni, već da bismo olakšali građanima obavljanje svakodnevnih poslova sa državnom upravom i lokalnom samoupravom. Želeli smo da građani i privreda osete da smo im na usluzi sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. Želeli smo da neki posao možete da uradite jednako efikasno nedeljom ujutru ili četvrtkom uveče. Da ne morate da izlazite iz kuće, napuštate svoju porodicu, izlazite sa posla već da to možete da obavite iz svoje fotelje. Za mene je to odgovorna državna uprava – rekla je premijerka.

Ona je istakla da je jedan od najvećih izazova bio objasniti sve ovo građanima, jer oni nisu znali mnogo o tome niti su bili informisani o svim mogućnostima koje im elektronska uprava pruža.


– Građani danas mogu da naruče izvod iz matične knjige rođenih, mogu da od svoje kuće upišu dete u vrtić, u školu, mogu da iz svoje fotelje plate porez, pogledaju svoj zdravstveni karton – dodala je ona.

Premijerka je rekla da je njena inicijativa bila da se napravi jedan tim, da se ide od opštine do opštine, da se provode vikendi sa narodom i to pogotovo sa starijim sugrađanima, kako bi im se objasnilo kako eUprava funkcioniše. 

– Želela sam da shvate da to nije ništa strašno i teško, kako bismo onda mogli svi zajedno to da koristimo jer je država sve to napravila upravo za njih – rekla je Brnabić.

U Udruženju penzionera u Boru, Brnabić je razgovarala sa najstarijim sugrađanima koji pohađaju deo obuka za digitalne veštine. 

Udruženju je uručena donacija – dva računara i multifunkcionalni uredjaj, a isto će biti obezbedjeno za sva udruženja penzionera koje Digitalna ekspedicija obilazi, a Udruženje penzionera u Boru do sada nije imalo računar niti internet priključak.

Zajedno sa ministrima Mihailom Jovanovićem i Nikolom Selakovićem, Brnabić je razgovarala sa gradjanima o tome šta ove obuke znače za njih, kako i u kolikoj meri koriste usluge eUprave.

Premijerka je napomenula da se tokom prve Digitalne ekspedicije 2021. direktno razgovaralo sa više od 35.000 građana u 16. gradova i opština.

Ona je najavila da će u naredna tri meseca da će Digitalni karavan pismenosti posetiti još 10 gradova i opština, među kojima su Priboj, Brus, Valjevo, Zrenjanin, Kikinda… 

– Poseban fokus u ovom drugom Digitalnom karavanu su stariji sugradjani, penzioneri. Nisam želela da ikoga izostavimo i zaboravimo, već da svima olakšamo, a penzioneri upravo najviše koristi mogu imati od elektornske uprave ukoliko su bolesni, mogu sami naručiti šta im je potrebno iz prodavnice i to će im stići. Nema čekanja u redovima, sati i sati ispred šaltera, stajanja u pošti – dodala je ona. 

Brnabić je naglasila da se kroz ove obuke prevazilazi međugeneracijski jaz, jer kancelarija za mlade u klubovima penzionera vrši obuke starijih sugradjana i time se, prema njenim rečima, stvari jedna nova veza od koje mi kao društvo imamo mnogo toga dobrog.

Ona je istakla da će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i kancelarija za IT i elektronsku upravu ostavljati opremu u svim klubovima penzionera, koja im nakon posete ostaje na korišćenje.

Brnabić se dotakla i ekonomske situacije u Boru i navela podatak da je prosečna plata u Boru, za nepunih pet gopdina, porasla za čak 97 procenata. 

– Prosečna plata u Boru je u januaru ove godine bila nešto veća od 105.000 dinara, a 2018. godine je bila skoro upola manja, u pet godina plata se povećala za 97 procenata. Razgovarala sam sa građanima, vidim da su zadovoljni, da njihova deca mogu da nađu posao, ali imamo još mnogo toga da uradimo. Vidim da su i cena stanova ovde porasle, da idu i preko 1.200 evra po kvadratnom metru, što govori o tome koliko Bor ide napred. Drago mi je što sam danas to u Boru videla i osetila – zaključila je Brnabić.

Digitalna ekspedicija pokrenuta je 2021. godine na inicijativu premijerke Brnabić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović kaže da mu je je drago što se nastavlja sa Digitalnom ekspedicijom. 

– Ovogodišnja Digitalna ekspedicija će u naredna tri meseca obići još 10 gradova u Srbiji, a počinjemo iz Bora, a cilj Digitalne ekspedicije je da svi zainteresovani građani, od najmladjih do najstarijih, koji nisu u dovoljnoj meri upoznati sa elektronskim uslugama i digitalizacjiom da im omogućimo da budu u prilici da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21 veka – rekao je ministar. 

Jovanović je rekao da u Srbiji trenutno od 16 do 75 godina računar koristi 76 odsto građana i cilj je da se svake godine pomeri za jedan procenat, a da bi to uspeli Jovanović dodaje da je potrebno da cela Srbija ima internet. 

– Zato je bitan drugi projekat uvodjenje interneta u svakom mestu i selu u Srbiji. Naš plan je da brzi internet uvedemo u svako selo do 2025. godine, u 700 naselja tj. 120.000 domaćinstava koja nemaju internet – dodao je Jovanović.

On je rekao da kada je Bor u pitanju u planu je da naredne godine se uvde brzi internet na teritoriji četiri sela za 653 domaćinstava.

On objašnjava da je digitalizacija važna i za obrazovanje, te da će u narednom periodu obuku digitalnih veština proći 34.000 nastavnika, a da se u junu završava uvođenje brzog i bezbednog interneta u sve osnovne i srednje škole u Srbiji – 1.900 objekata, a u Boru to uradjeno u 27 osnovnih i srednjih škola. 

Ministar kaže da se ove godine očekuje da broj upisanih studenata na različite smerove kada su u pitanju informacione i komunikacione tehnologije bude prvi put 21.000. 

On objašnjava da kada su u pitanju preduzeća, njih 85 odsto ima svoje veb stranice i da smo došli od 1,86 miliona eGrađana koji imaju nalog na portalu elektronske uprave, a samo prošle nedelje je više od 50 000 građana otvorilo nalog na portalu eUprave.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je rekao da je digitalizacija svuda prisutna, ne samo u velikim gradovima i da su sve grupe gradjana važne. 

– Penzioneri jesu jedan od prioriteta vlade i Ministrstva na čijem se čelu nalazim, a penzioneri imaju ne samo redovne i penzije, već su od oktobra prošle godine do januara povećane za 20,8 odsto, a po najavama očekujemo dvocifreni rast penzija i ove godine – dodao je on. 

On je rekao da se za penzionersku karticu do sada poslato 525.000 zahteva penzionera za izdavanje ove karitce. 

Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriša ističe da je srećan što može da učestvuje u ovom projektu i da su digitalne veštine neophodne u savremenom svetu. 

– Prva stvar je da svi imaju jednaku korist i bitno je da se fukusiramo na stare, jer se uglavnom svi fokusiraju na mlade, razvili smo kurs digitalne pismenosti za njih i nešto posebno što želim da naglasim je međugeneracijska solidarnost, gde mladi pomažu starima da savladaju digitalne veštine – istakao je Beriša. 

On je istakao da koliko god da su digitalne veštine važne za savremeni svet one imaju i negativan uticaj pre svega na mladei njihovo mentalno zdravlje pa je važno da taj uticaj smanji.

Digitalna ekspedicija sprovodi se uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, u partnerstvu sa Programom UN za razvoj (UNDP), programom Nova pismenost koji realizuju „Propulsion“ i USAID, a Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti učestvovao je u kreiranju obuka na temu zaštite ličnih podataka na internetu.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare