UŽIVO SUĐENJE KRIMINALNOM KLANU! Hrvatin udario na Belivuka i Miljkovića: „Namestili su momke za UBISTVO U BELVILU!“ Šok u sudnici 

U zgradu Specijalnog suda u Beogradu, danas je nastavljeno suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženim pripadndicima njihove kriminalne grupe za sedam ubistava u Srbiji, otmice, trgovinu drogom i oružjem.

Svedok saradnik saradnik Bojan Hrvatinprvenstveno je odgovarao na pitanja koja mu je postavljao bivši specijalac Nebojša Janković, potom su ispitivali i branioci, a za reč se javio i Marko Miljković.

16.55 – Kum Marko Miljkovića, Nikola Spasojević izašao za govornicu

Suđenje se posle pauze nastavlja, Bojan Hrvatin se izvodi iz sudnice, pošto za njega niko više nema pitanja.

Sudija je za govornicu pozvala trećeg svedoka saradnika, Nikolu Spasojevića, inače kuma Marka Miljkovića, od kog je zatraženo da pre početka svedočenja položi zakletvu da se zaklinje svojom čašću da će govoriti istinu i da ništa što mu je poznato neće prećutati.

– Ostajem pri iskazu koji sam dao pred Tužilaštvom za organizovani kriminal. Ja bih morao da krenem od dela koja nisu predmet optužbe, od Vlastimira Miloševića, da bi ste shvatili kako sam dospeo u grupu. Sa Miljkovićem sam išao u srednju školu, radili smo zajedno poslove obezbeđenja. Belivuka sam upoznao preko njega. Vlastimir Milošević je isto radio obezbeđenje. Marko Miljković je 2014. prestao da radi na vratima, a i Vlastimir je prestao. Posle svadbe, Miljković je bio kum Miloševiću, izgubili smo kontakt. MIljković me 2016. kontaktira preko svog kuma Peska na skaju. Zvao me da dođem u Pančevo na piće. Kada sam došao iznenadio sam se, bilo mi je drago što je Miljković tu. Tada mi je rekao „kume, hoću da ubijem Vlastimira Miloševića“, jer su se nešto posvađali. Rekao mi je „ili si sa mnom, ili si protiv mene“ – počeo je izlaganje o ubistvu za koje se sudilo Belivuku i Miljkoviću, ali su oslobođeni optužbi.

Spasojević je naveo da je morao da bira između dva zla.

– Znao sam da ću svakako da budem u problemu. Marko mi je rekao da treba da opserviram kretanje Vlastimira, kada dolazi, kada odlazi iz stana u 17. marta. To je trajalo godinu dana, ja sam mu davao pogrešne informacije, jer nisam želeo da se to desi – naveo je Spasojević.

Tokom susreta u Pančevu, kako je naveo, Miljković mu je rakao da će se viđati na nedeljnom nivou da mu daje informacije o kretanju Vlastimira.

– Izabrao je mene, jer se stan moje bivše devojke nalazio u istoj zgradi, zid u zid sa Miloševićem. Njeni roditelji su bili investitori te zgrade. Viđali smo se, da mu dajem informacije kada izlazi i ulazi iz stana. U prvom momentu, što se toga tiče, bio je uključen jedan od braće Kovač. Bio je uključen u plan, Marko je tražio da skiciram, koliko ima koraka od ulaza da stona i do podrumskih prostorija i da mu tu skicu predam, što sam i uradio. Tada sam upoznao Kovača, videli smo se ispred zgrade na Banjici gde je živeo, Marko mu je predao skicu na ruke – naveo je Miljkovićev kum.

Posle par dana, kako je dodao, Kovač mu je vratio skicu.

16.25 – Sudija je odredio pauzu

16.20 – Branioci su završili sa ispitivanjem svedoka saradnika Bojana Hrvatina

16.05 – Advokat Petrović ispituje Hrvatina

Advokat Vladimir Petrović, branilac Marka Miljković, pitao je svedoka saradnika za koja krivična dela je potpisao sporazum sa tužilaštvom.

– U vezi svih krivičnih dela za koja sam učestvovao – odgovorio je Hrvatin.

Petrović: Pominjali ste, na Veljkovo pitanje, da ste vi bili član grupe, ali da o tome da li ste bili članovi organizovane grupe ili kriminalne grupe odlučuje tužilac.

Hrvatin: Tako je.

Petrović: Tim sporazumom na koliko ste osuđeni?

Hrvatin: Na 15 godina.

Petrović: Da li je sporazumom obuhvaćen pritvor?

Hrvatin: Jeste, ja se nalazim u pritvoru kao i ostali optuženi.

Petrović: Vi se nalazite u pritvoru? Hoćete da kažete da sporazumom nije dogovoreno da vam se ukine pritvor?

Hrvatin: Ja se nalazim u pritvoru.

Petrović: Vi ste rekli da ste odmah, kada ste ušli u postupak, prilikom prvog dolaska u policiju odlučili da pričate. Zašto?

Hrvatin: Pokazano mi je koje dokaze imaju, snimak koji imaju mene i Gorana, slike, znao sam da je mašina nađena. Odlučio sam tako.

Petrović: Koji ste po redu svedok saradnik?

Hrvatin: Ja sam prvi.

Petrović: Da li ste razmišljali, pričali ste da ste se družite, da li to podrazumeva neki stepen lojalnosti i moralne obaveze da čovek ne optužuje?

Hrvatin: Ako Belivuk i Miljković mogu da nameste ljudima ubistvo za Bojana Mirkovića u Belvilu, zašto ja ne bih govorio sada kada smo svi popadali.

Bojan Mirković, podsetimo ubijen je 12. novembra 2020. i postupak protiv optuženih za taj zločin i dalje je u toku pred Višim sudom u Beogradu. Njega je maskirani napadač sačekao u zgradi na Novom Beogradu i u njega ispalio osam hitaca. Miljković i Belivuk uhapšeni su nekoliko meseci kasnije, 4. februara 2021.

Hrvatin je odgovarajući na pitanja, rekao i da su planirali ubistvo jednog od vođa navijača Rada Dragana Supurovića, koji je kako je ispričao, podmetnu „bombu nekom liku na Banovom brdu“.

– Bilo je spremljeno 100.000 evra, ali je Miljković govorio da će da se da još 50.000 evra. U tome su trebali da učestvuju Luka Perenčević, Vlada Kovačević i Darko Maletić. Belivuk je tražio da se to odloži, da probamo da se približimo Supuroviću, tako što bi mu on kao dojavio da mu se sprema zločin. Svatio sam sada, jasno mi je da je Velja bio dupljak, jer je on i dojavio Supuroviću šta se sprema. Njegova likvidacija se spremala kako bi preuzeli Radovu tribinu i njihove poslove – rekao je Hrvatin.

15.34 – Advokati postavljaju pitanja

Advokat Stefan Jokić, branilac Alekse Stošića pitao je Hrvatina da li je on nekada bio obezbeđenje Miljkovića i Belivuka, na šta je svedok saradnik izjavio da nije.

Advokat Nikola Jerković, koji brani veliki broj optuženih na početku je pitao Hrvatina da li mu je nadimak „Fabula“ na šta je on potvrdio da jeste.

Jerković: Rekli ste da ste bili u bratskim odnosima sa prvom petoriconm?

Hrvatin: Jesam.

Jerković: Bili ste u zatvoru 12 i po godina, da li ste poznavali Pištu, odnosno Zemu, poznavali ste veliki broj pritvorenika? Miloš Budimir vam dolazi u posetu i pozdravlja vas od Lalića?

Hrvatin: To je bila zabuna, nema veze sa delom za koje sam izdržavao kaznu, nego veze sa nečim što je bilo mnogo ranije, pa je Lalić pričao da je pomagao da nas preveze

Jerković: Rekli ste da ste imali tuču u zatvoru sa Slavoljubom Trajkovićem, jel straža saznala za to ?

Hratin: Jeste kasnije, ja nisam disciplinski kažnjen za to

Jerković: Navodite da nemate veze sa Partizanom nego sa Radom, koliko navijača ima?

Hrvatin: Dok sam ja išao bilo nas je oko 300

Jerković: Da li je Srđan Lalić u tom periodu prodavao narkotike?

Hrvatin: Ne, nismo se intenzivno družili

Jerković: Zanima me što se tiče Mladena, kuma od Sandokana? Da li je on kum od Ljepoje?

Hrvatin: Znam za braću Sandokan, oni su dolazili u bazu dok smo radili Mladena Lazarevića, moguće je da je bio kum od Milana Ljepoje.

Jerković: Što se tiče Slavoljuba Trajkovića Trajka, raspitivali ste se s kim se družio?

Hrvatin: Jesam

Jerković: Od nestalih?

Hrvatin: Sa Aleksandrom Šarcem mislim da se družio i sa Aleksandrom Gligorijevićem.

Jerković: Govorite da se tu prestaje zbog izbora, i da se ne vrše krivična dela jer tek izbori treba da budu?

Hrvatin: Tako mi je rečeno.

Jerković: Ko je od okrivljenih imao zajedničke tuče sa drugim navijačima?

Hrvatin: Znam da je na dan kada smo radili opservaciju bila neka tuča i pucnjava, sa navijačima Zvezde, ali ne znam ko je učestvovao

Jerković: Jesu li drugi navijači znali da ste sa Principima?

Hrvatin: Ne, mene je Veljko držao negde po strani, nisu znali ljudi ili su ćutali da sam provodio vreme u bazi

Jerković: Da li ste obavestili Veljka i Marka sa koliko ste strana kupovali drogu?

Hrvatin: Njih to nije interesovalo uopšte, ali sam kao pripadnik grupe uvek gledao ako imam kupca da prvo njima stavim u džep

Jerković: Da li ste stavljali markere za drogu?

Hrvatin: Ja ne znam šta je to, nisam učestvovao u velikim količinama, za markere ne znam, čuo sam da se nekada stavi kliker ako neko prepakuje da se zna

Jerković: Jeste li imali neke zakonite prihode?

Hrvatin: Da, od prodaje stana.

Jerković: Od kojih para ste kupili „opel insigniju“?

Hrvatin: Od kriminala.

Jerković: Da li znate da je to pranje novca.

Jerković: Tuča koju ste imali u gradu, posle toga Miloš Budimir vam je donosio ručak, jel se to može shvatiti kao provera lojalnosti vas prema njemu?

Hrvatin: Čoveče, mi se znamo od 2015.

Jerković: Vezano za informacije koje ste dobijali o Goranu Veličkoviću i Lazaru Vukićeviću iz policije, jesu li svi učesnici znali za te informacije?

Hrvatin: Jesu, pričali smo za Gorana, da su našli preko baznih stanica možda, Lalić je bio 50:50 da su iz policije. Ja sam mislio da je Šerif Papić, ovde se utvrdilo da nije, ja ne znam da li je policajac Purković bio Šerif na skaju.

Jerković: Da li je Marko Miljković rekao da je bilo nekih očevidaca prilikom otmice Nikole Mitića?

Hrvatin: To je uglavnom Belivuk pričao, da smo ga oteli pred kamerama, da je možda bilo svedoka.

Jerković: Kada koristite prvi put oružje od kada ste izašli iz zatvora u maju 2020?

Hrvatin: Nisam ga koristio.

Jerković: Što se tiče strukture grupe, naveli ste da je Draganić pre vas, ali ste u tužilaštvu naveli da je posle vas?

Hrvatin: Ja sam se intenzivnije družio sa njima, bio sam bliži sa Veljkom, Markom, braćom Budimir, ali ih je on duže znao. Nikada nisam pitao „na kom sam ti ja mestu“.

Jerković: Naveli ste da je neko doneo odluku da nije bezbedno da idete u pritvor, ko?

Hrvatin: Ja sam odmah u policiji odlučio da pričam, rečeno mi je samo da neću da idem u pritvor. Operativci koji su bili sa mnom su mi rekli, ali nisu oni odlučili.

15.20 – Marko Miljković ima još pitanja

Janković je završio, za govornicu izlazi Marko Miljković.

Miljković: Ja neću da dužim, imam par suđenja. Juče si pominjao da si se kupao pre odlaženja na Dunav da nebi ostavljao tragove u automobilu, a da se Lalić i Miloš Budimir nisu tada kupali?

Hratin: Kupali su se posle. Ja sam se kupao jer sam završio posao, što se oni nisu kupali, pitaj njih

Miljković: Da li smo mi nekada nosili sa sobom vatreno oružje, hladno oružje?

Hrvatin: Nisam siguran, bilo ga je u bazi

Miljković: Da li smo nosili oružje prilikom opservacije, vezano za Nikolu Mitića.

Hrvatin: Ja i Lalić nismo, za ostale ne znam, nisam ih pretresao. Vas nisam video dok nismo oteli Mitića.

Miljković: Da li smo imali sumnje da su ovi koji nas opserviraju naoružani?

Hravatin: sumnja je postojala

Miljković: Jel moguće da sam ja Stiven Sigal, da izlazim pred čoveka koji nas prati?

Hravtin: Ti si hrabar momak, šta da ti kažem. Stiven Sigal je nosio oružje.Nisi Stiven Sigal, ti si Čak Noris, on ide na pušku, na pištolj na sve.

Miljković: Vidim, gledao si filmove.

Sudija je prekinula raspravu Miljkovića i Hrvatina o Sigalu, oružju i filmovima.

Miljković: Interesuje me, Lalić je rekao da smo Danilu Vučiću hteli da pripišemo ubistvo Lazara Vukićevića, da li si ti bio tu kada smo dogovarali?

Hratin: Nisam.

Miljković: Da li smo oružje vatreno nosili ikada prilikom tih navlačenja?

Hrvatin: Ne

Miljković: Rekao si da ste nosili prilikom Vukićevića?

Hrvatin: Marko Budimir mi je rekao da ima pištolj kada smo videli čoveka za kog smo pomislili da mu je pratnja

Miljković: Rekao si da se sećaš kako si bio obučen samo kada si preuzimao onih 600.000 i da li si nosio masku?

Hrvatin: Rečeno mi je da javim kako sam obučen

Miljković: Sad me zanima nešto za šta nisi oputžen, gde si bio 20.04.2020. godine?

Hrvatin: Ne sećam se

Miljković: Da li imaš veze sa pokušajem ubistva Marka Nikolića na groblju Lešće toga dana?

Hrvatin: Ne.

Miljković je završio ispitivanje i u pratnji šestorice zatvorskih stražara vratio se u boks u kom sede optuženi.

14.56 – O Goranu Veličkoviću

Janković: Reci mi, Goran Veličković, koliko ja mrzim Veličkovića?

Hrvatin: Nisam pričao s tobom koliko ga mrziš

Janković: Rekao si svi su ga mrzeli.

Hrvatin: Mislio sam na Belivuka, Miljkovića i braću Budimir. Nisam mislio na tebe

Janković: Da li ja poznajem Veličkovića pre ove navodne otmice?

Hrvatin: Ne znam.

Janković: Odakle Miloš Budimir izlazi pri navodnoj otmici Veličkovića?

Hrvatin: Pričao sam o tome, neću valjda svakome da ponavljam

Janković: Rekao si jednom iz auta, drugi put iz kukuruza

Hrvatin: Hvataju se za svaku reč, Draganić je juče probao da me pita nešto što ne zna ni da pročita. Objasnio sam, auto je bio parkiran u kukuruzu, dolazi iz tog pravca. Izvinjavam se što sam povisio glas

Janković: Reci mi, ko viče „policija“ tada?

Hrvatin: Ti si rekao „policija“, to je bio znak da ostali izađu iz kukuruza. Plan je bio da se Goran uveri da je hapšenje, sve sam to već rekao

Janković: Lalić je rekao da Nemanja Đurić otvara vrata gepeka?

Hrvatin: Lalić nije mogao da vidi, ti si otvorio

Hrvatin: To pitaj njega

Janković: Nemam šta njega da pitam. Ko obara Veličkovića?

Hrvatin: I to sam pričao.

Janković: Pričao si različite priče. Ti i Lalić pričate različito, niste se dogovorili, a 15 dana si ga slušao ovde

Janković: Neko od vas dvojice laže

Hrvatin: Ja govorim istinu

Janković: Nisam završio, upadaš mi u reč. Pošto pominješ crne kese, šta ja radim sa crnim kesama?

Hrvatin: Ne držiš crne kese, one stoje u tovarnom delu, da se simulira da su pištolji u njima.

Veličković je, podsetimo, takođe ubijen u Ritopeku a prema navodima optužnice namamljen je tako što su mu, predstavljajući se kao prodavci, ponudili pištolje na prodaju. Hrvatin je naveo da ga je on „navukao“ i doveo do kukuruza u blizini kuće u Ritopeku, gde su ga ostali sačekali i uz povike „policija“ oteli.

Janković: Ti i Lalić pričate različito, znači Lalić ovde laže?

Hrvatin: Kako ja da kažem da li Lalić laže, ja ostajem pri svom iskazu.

Janković: Da li sam ti ja nekada slao selfi fotografije s nekog mobilnog, pa i sa skaja?

Hrvatin: Nisi.

Janković: Jesi li video da li pišem sa skaja?

Hrvatin: Dopisivali smo se. Kada me je Veljko kontaktirao da pomognem tebi i Draganiću za mašinu, ti i ja smo se dopisivali, dogovorili da se nađemo, ti si me pokušio „ford fijestom“, stariji model, komentarisali smo tvoje brisače jer nisu radili kako treba. Eto tako znam.

Janković: Ja nikad nigde nisam išao sa tobom. Nisi fizički video da pišem sa nekog skaja, da piše „Hel“?

Hrvatin: Objasnio sam. Naravno da sam video da imaš aparat, bio je google piksel, tamnije boje

Janković: Njegovo objašnjenje nije odgovor, nije koncizan odgovor da je pišem s nekog naloga. Evo pitam, jel u tužilaštvu čitao s nekog papira da je Hel neki Janković. Jesu li ti poznati nadimci Mućaćo i Preševa?

Hrvatin: Nisu mi poznati.

Janković: Da li ti imaš neke veze sa skaj nadimcima Mućaćo i Preševa i doturanjem telefona?

Hrvatin: Nisu mi poznati.

Janković: Ajmo dalje, mašina, da li zna da li je bila peskirana?

Hrvatin: Znam da je išla na čišćenje, ako je to peskiranje, onda jeste.

Janković: Koje su boje delovi mašine?

Hratin: Korito je svetlije, a ostali delovi su tamniji, kao cigla boje

Janković: Koje boje je čelik kada se peskira?

Hrvatin: Ne znam.

Janković: Da li si video nekada Miljkovićev mobilni koji nije skaj?

Hrvatin: Ne znam, s njim sam kontaktirao isključivo putem skaja.

Janković: Pošto je bilo da je video neke slike na telefonu koji nije skaj.

Hrvatin: Citiraj mi to.

Janković: Znači nisi video, dobro. Reci mi, Milan Ljepoja, kako sam došao u kuću 9.12.2000. u kuću?

Hrvatin: Ne znam.

Milan Ljepoja, podsetimo, takođe je namamljen u kuću u Ritopeku, i prema navodima optužnice u njoj mučen, iskasapljen, ubijen i samleven a potom su njegovi ostaci bačeni u Dunav.

Janković: Ne znam da li može da se koristi snimak sa kamera koju je neko tamo stavio od 9.12. na kom se vidi da Hrvatin u dvorištu kuće i razgovara sa vozačem „opel astre“, za koju kaže da sam je ja vozio. Lalić je vrlo slikovito opisao kojim je putem vozio „astru“ i da je brisao kuću, izjavio da nije siguran da je tu bio Janković?

Hrvatin: Ja ostajem pri svom iskazu

Janković: Zašto si rekao da je Lalić davio Ljepoju, ako je rekao da on nije tako?

Hrvatin: Zato što je tako bilo.

Janković: Lalić je rekao „oni su zatezali žicu dok nije poplaveo“

Hratin: Ostajem pri svom iskazu.

Janković: Na pitanje Belivuka ko ti je namestio ubistvo, ti si odgovorio „tadašnji režim“. Da li sada ljudima nameštaš ubistva da ti ne bi ležao u zatvoru?

Hrvatin: Sve je to bilo zbog Brisa Tatona, svi koji su pratili znaju o čemu se radilo. Ja sam već ležao zbog neke navijačke stari, znamo kako se to odvijalo

Janković: Jesi li ti ubio tog čoveka?

Hrvatin: Nisam.

14.50 – Janković ispituje Hrvatina

Optuženi Vlade Draganić se predomislio i odlučio da ipak više ne postavlja pitanja svedoku saradniku Bojanu Hrvatinu.

Za sudsku govornicu je izašao optuženi Nebojša Janković, a i Marko Miljković je najavio da će imati dodatna pitanja za svedoka saradnika.

Janković: Bojane, reci mi ko vidi reno senik kog Laste, ti ili Marko Budimir?

Hrvatin: Budimir

Janković: Reci mi da li ti je poznat iskaz da je Veljko rekao da imate posla i „Zdravko Radojević dolazi pasatom“, kao i da je smisao lažnog sudara bio…

Sudija: Jankoviću, šta to čitate?

Janković: Delove optužnice zbog koje sam u zatvoru.

Sudija međutim, nije dozvolila da se Bojanu Hrvatinu predočava iskaz koji je dao dok je bio optužen, pre nego što je dobio status svedoka saradnika.

Janković: Znači, ja mogu da koristim samo ono što su ga naučili da govori. Pričao je da je Belivuk bio u kolima, mi smo na osnovu te optužnice u zatvoru koliko znam. Koga si pitao da li je Janković trebao da sačeka Zdravka Radojevića? Ti pitaš to nekoga.

Hrvatin: Nikoga ne pitam, već sam pitam. Ni sa kim se nisam dogovarao oko svoje izjave i nikoga ne pitam oko svoje izjave, da ponovim i tebi

Janković: To što si naučio od Lalića

Hrvatin: Ajde, ajde

Janković: Šta „ajde, ajde“, kakvi su ovi odgovori?

Janković: Ko je vozio „reno senik“?

Hrvatin: Ti, tebe sam prepoznao

Janković: Šta je sa onom izjavom da stalno nosim masku?

Hrvatin: Nosio si kapu i masku, ali mogu da te prepoznam. Znao sam da ti treba da voziš, takav je plan bio.

Janković: Odluči se, znaš ili si me prepoznao?

Hrvatin: Prepoznao sam te.

Janković: Kako je Zdravko Radojević bio obučen tada?

Hrvatin: Nisam obraćao pažnju.

Radojević je, podsetimo, jedan od ubijenih u kući u Ritopeku.

14.41 – Sudsko veće u sudnici

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo da proziva ko je prisutan u sudnici, kako bi suđenje moglo da se održi. Konstatovano je da su u sudnici priustni Belivuk, Miljković, Miloš Budimir, kao i ostali optuženi. Svedok saradnik Srđan Lalić koji prvi svedočio više ne prisustvuje suđenjima.

U pratnji policije sprovedeni su pripadnici klana koji borave u Centralnom zatvoru.

Danas bi u sudnici na pitanja optuženog Vlada Draganića, vlasnika kuća u Ritopeku trebalo da nastavi da odgovara svedok-saradnik Bojan Hrvatin. Juče je i bivši specijalac Nebojša Janković najavio da ima pitanja za svedoka saradnika, kao i advokati odbrane.

Inače, juče je prvi put u delu za publiku sedela i supruga optuženog Dejana Tešića, koja mu je slala poljupce.

Pošto Hrvatin završi sa odgovaranjem na pitanja, svedočenje bi trebalo da počne i treći svedok saradnik, inače Miljkovićev kum Nikola Spasojević.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare