TRAMP BESAN NA FBI: Treba ukinuti sredstva i njima i ministarstvu pravosuđa dok se ne urazume

Bivši američki predsednik Donald Tramp u sredu je pozvao svoje kolege republikance da obustave finansiranje američkog ministarstva pravosuđa i FBI-ja, dan nakon što se u Njujorku izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih knjiga.

Tramp, koji želi ponovno postati predsednik 2024. godine, obrušio se na tela savezne vlasti u trenutku kad je okružni tužilac Menhetna pokrenuo istorijsku krivičnu optužnicu protiv njega – prvu podignutu protiv bilo kojeg bivšeg i sadašnjeg američkog predsednika.

„Republikanci bi u Kongresu trebali ukinuti sredstva ministarstvu pravosuđa i FBI-ju dok se ne urazume“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži.

Trampov predlog bio bi oštar zaokret za republikance, koji su u prošlosti podržavali financiranje sprovođenja zakona i kritikovali predloge nekih levičara da se oduzmu sredstva lokalnim policijskim odeljenjima.

FBI, deo ministarstva pravosuđa, američka je domaća obaveštajna i bezbednosna agencija. Sam Tramp je postavio trenutnog direktora FBI-ja, Kristofera Vreja, nakon što je otpustio prethodnog direktora Džejsma Komija 2017. godine, piše Kurir.

Tramp je podupro rast proračuna ministarstvu pravosuđa dok je bio predsednik od 2017. do 2021. godine. Proračun ministarstva se popeo za 4 posto u tom razdoblju, na 38.7 milijardi dolara.

Predsednik Džozef Bajden u svome proračunskom zahtevu za fiskalnu godinu od 1. oktobra, od Kongresa je zatražio oko 50 milijardi dolara sredstava za ministarstvo pravosuđa.

Tramp se suočava s dve krivične istrage ministarstva pravosuđa koje predvodi posebni tužilac kojeg je postavio američki državni tužilac Merik Garland. Jedna istraga fokusirana je na pokušaje Trampa i njegovih pristalica da poništi rezultate izbora iz 2020. godine kad je izgubio od Bajdena. Druga je usmerena na poverljive dokumente koje je Tramp zadržao nakon napuštanja kabineta.

Nije izgledno da će Kongres sprovesti Trampov zahtev. Republikanci kontrolišu Predstavnički dom, a demokrate Senat.

FBI je u sredu odbio da komentariše Trampove izjave. Ministarstvo pravosuđa nije odmah odgovorilo na zahtev za komentarom. Republikanci su pozvali na oštre rezove u zamenu za glasanje da se podigne gornja granica američkog duga, no bez konkretnih predloga.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare