NJIHOVI STAVOVI SU I DALJE ČVRSTI! Dačić: Kirgistan nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije 

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otpočeo je posetu Centralnoj Aziji, prvu bilateralnu posetu šefa diplomatije Srbije ovom regionu nakon nekoliko decenija, tokom koje će posetiti Kirgisku Republiku, Republiku Uzbekistan i Republiku Tadžikistan.

– Ovo je prva u istoriji poseta ministra spoljnih poslova Srbije Kirgistanu – izjavio je ministar Dačić u Biškeku nakon razgovora sa najvišim zvaničnicima Kirgiske Republike, dodavši da smatra da su njegovi razgovori sa ministrom inostranih poslova Ženbekom Kulubajevim i predsednikom Sadirom Žaparovim bili veoma korisni i da će predstavljati značajan doprinos daljem razvoju naše saradnje.

– Želim da kažem da su njihovi stavovi i dalje veoma čvrsti, oni kažu da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije – izjavio je šef diplomatije Srbije, i dodao da nam predstoji zajednički rad na uspostavljanju mešovite ekonomske komisije, budući da je naša trenutna trgovinska razmena skromna.

Kirgiska strana je veoma zainteresovana i za razvoj saradnje u oblasti odbrane i vojne industrije, zatim u oblasti obrazovanja, kulture i nauke.

Ministar je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića kirgiskom predsedniku Žaparovu, kao i njegov poziv da poseti Srbiju, najavljujući ujedno i da će kirgiski ministar inostranih poslova Kulubajev posetiti našu zemlju do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministar je posebno istakao značaj jačanja prisustva Srbije u regionu Centralne Azije u čemu ključnu ulogu igra upravo sveobuhvatno jačanje bilateralnih odnosa sa državama regiona. 

– Mislim da je za nas veoma bitno da oni mogu da predstavljaju most koji moramo da imamo sa Azijom – rekao je ministar, i najavio posetu Uzbekistanu i Tadžikistanu, gde naši ministri nisu često odlazili, iako su to, kako je naveo, „zemlje koje su naši prijatelji, zemlje koje nas podržavaju i gde moramo da radimo na negovanju prijateljskih odnosa.“

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare