BELGIJSKI OVČARI NAPALI PETORO DECE U SUBOTICI! Jedno dete ugrizli za uvo u dvorištu vrtića RODITELJI OČAJNI 

U Subotici je petoro mališana od 29. marta do 5 aprila završilo u čeljustima pasa na ulici, koji su bez kontrole vlasnika vršljali ulicama naselja Ker, Prozivka, Radijalc, do centra grada.

Nakon intervencije policije i radnika azila, posle jučerašnjeg ponovnog napada pasa na četvoro mališana, pronađeni su psi i oduzeti vlasniku, (59) Subotičanu, za kojeg se nezvanično tvrdi da je već kažnjavan, zbog istog krivičnog dela zanemarivanja dva belgijska ovčara, čiji je vlasnik. 

Policija je saopštila da će podneti krivičnu prijavu protiv vlasnika pasa, nakon što su juče njegovi psi napali troje dece po povratku iz škole, u naselju Radijalac i dva mališana u dvorištu obdaništa Ciciban, u naselju Ker.

 Psi su u azilu, uhvaćeni su i na posmatranju su –  potvrdili su nadležni iz azila.

Na Radijalcu je uhvaćen jedan pas, a drugi je nađen u kući vlasnika. 

– Sumnja se da su psi bili neadekvatno obezbeđeni, usled čega su uspeli da pobegnu i u dvorištu jednog predškolskog objekta napadnu četvorogodišnje dete. Nakon ovoga napada, u blizini centra grada, psi su lakše povredili još troje dece, koja su se vraćala iz škole –  saopštili su iz Policijske uprave Subotice. 

Protiv osumnjičenog vlasnika, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, policija će podneti krivičnu prijavu za izazivanje opšte opasnosti.

Prvi prijavljeni napad dogodio se 29 marta. Napadnut je osmogodišnjak, a njegov otac ima sumnju da se radi o istim psima koji su uhvaćeni.

– Moj sin je igrao fudbal sa decom iz škole, na igralištu za decu „Kiki“. Posle 14 časova, na igralištu se pojavio pas i skočio na njega, nanevši mu povrede i ogrebotine na leđima. Napao ga je pas rase „belgijski ovčar“ i naneo mu povrede, dete ima tri ugriza na leđima. Slučajni prolaznik je pomogao mom detetu, uspeo nekako da otera psa, a ja sam odmah odveo dete u Hitnu, pa u Dečji dispanzer, Službu za zdravstvenu zaštitu žena i dece, gde mu pružena prva pomoć. Sin mi je rekao da je video da pas koji je skočio na njega hramlje na jednu nogu – kaže otac povređenog deteta N. L.

Otac je dao izjavu u subotičkoj komunalnoj policiji, pokazao slike dva psa, oba rase „malinoa, belgijski ovčar“, koji u paru hodaju ulicama.

– Prijavio sam napad psa na moje dete i u Gradskoj upravi, a zatim i u JKP „Čistoća i zelenilo“, gde je rečeno da je potreban službeni zapisnik komunalne policije, pa nekoliko dana nisam znao da li su ti psi konačno uhvaćeni i da li su nam sad deca bezbedna na ulici i igralištima. Moj sin je još pod stresom i uplašen, a suština nisu tužbe građana i nas roditelja, nego da su konačno uhvaćeni psi koji vršljaju na ulicama, a često su i van kontrole vlasnika – navodi otac povređenog osmogodišnjaka.

Juče su u obdaništu Ciciban, u naselju Ker, u dvorištu vrtića, psi napali četvorogodišnjeg i petogodišnjeg mališana.

Veljko Vojnić, tehnički direktor PU Naša radost, u okviru kojeg je i Ciciban, kaže da su odmah zbrinuta oba deteta, a da su vaspitačice reagovale odmah i zaštitile decu koliko su mogle.

– Sve se desilo u minuti. Deca su u dvorištu imala uobičajene aktivnosti, a napad je prosto bilo nemoguće sprečiti, jer su oba psa provukla se ispod dela ograde i velikom brzinom jurnuli prema deci. Vaspitači se nisu povukli, krenule su prema napadnutoj deci, a na sreću tu su se našla i dva mladića koja su nakon napada uspeli da oteraju pse. Petogodišnjak je prošao sa ogrebotinom na ruci, imao je srećom debelu jaknu koja ga je zaštitila, ali četvorogodišnjem detetu, najhrabrijem mališanu u obdaništu je zagrizao vrh jednog uveta. Uho je ostalo čitavo, dete je odmah zbrinuto u bolnici, sanirana mu je povreda, a lekari su nakon pregleda rekli da nema potrebe ni da ponovo budu vakcinisani – kaže Vojnić.

On naglašava, da bez obzira što na sreću fizičke povrede nisu prevelike, deca će imati traumu zbog tog napada pasa u dužem periodu.

– Angažovali smo odmah sve naše stručno osoblje da razgovaraju i sa decom, mališani su sada mirni, ali su bili veoma uplašeni. Roditelji su smireno na sreću reagovali, tako da ćemo sa svima održati sastanak, da pojasnimo i kako su psi ušli u dvorište, Naime, ograda je veoma duga, oko velikog zemljišnog placa, pa nema betonske temelje, pa su ispod ograde psi našli mesto gde su se provukli i za minut se našli pred grupom od 20-tak mališana u dvorištu i vaspitačima. Ustanova je takođe reagovala, naši vaspitači su dali izjave i u policiji, jer je naša poruka da zaista treba uvesti strože kazne za neodgovorne vlasnike pasa, koji ih ne drže pod sigurnim i stalnim nadzorom – kaže Veljko Vojnić.

Deca su zbrinuta i ukazana im je pomoć, a roditelji čiju decu su napali psi , danas su novinarima dali izjave o napadima pasa na njihove mališane uz istu poruku, da nadležni što pre reaguju u takvim situacijama i da sklone pse sa ulica, kako bi se i građani i deca osećali bezbedno na ulici.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare