VMA OBJAVIO CENOVNIK SVOJIH ZDRAVSTVENIH USLUGA: Evo koliko će pacijenti koji ne žele da čekaju plaćati preglede i operacije 

Cene specijalističkih i konzilijarnih pregleda, alergo testova, hirurških intervencija i svih 4.969 zdravstvenih usluga, iste su ili skuplje na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), nego u bilo kojoj privatnoj klinici u Srbiji. Ove usluge namenjene su pacijentima koji nemaju uput ili neće, ne mogu, da čekaju nekoliko meseci na pregled, dijagnostiku, snimanje, intervenciju, a takođe žele lečenje kod određenog specijaliste. Sredstva koja oboleli iz Srbije, ali i iz celog regiona, uplaćuju na račun VMA, kako bi došli do lekara koji van svog radnog vremena obavljaju dopunski rad, kako saznajemo, odlaze direktno u Ministarstvo odbrane.

Rad koji lekari obavljaju popodne smatra se dopunskim, a za razliku od privatnih klinika, ovde novac ne ide njima “u džep”, već pravo u resorno ministarstvo.

“Građani su zbunjeni, jer misle da su ovo cene za sve one koji nemaju vojno osiguranje. Ipak, nije tako. Cenovnik je za pacijente koji ne žele ili ne mogu da čekaju dva, tri i više meseci na pregled ili intervenciju, već najviše nekoliko dana, ako se odluče da plate i da dođu kod svog lekara van njegovog radnog vremena. Ovaj dopunski rad je isto kao privatni, tačnije za pacijente je to kao da idu kod privatnog lekara, samo što dolaze u državnu ustanovu i zahvaljujući ceni koju plate, ne čekaju, a dobijaju specijalistu sa VMA”, objašnjava za doktorka iz ove ustanove, koja je zamolila da ostane anonimna. Međutim, lekari nisu oduševljeni dopunskim radom, jer su nedovoljno plaćeni.

VMA, cenovnik
foto: printscreen

Republički fond za zdravstveno osiguranje daje kvote za sve specijaliste, koje kada se ispune, lekar Opšte prakse nema više pravo da izdaje upute, tačnije sistem ih ne prepoznaje.

“Jedan kardiolog recimo može da ima kvotu od 100 ili 200 uputa mesečno, a VMA su tu vezane ruke, ne možemo mi da tražimo više. Kada se kvota ispuni, čeka se sledeći mesec. Međutim, uvek se javlja tri puta više pacijenata nego što kvota dozvoljava i onda se oni raspoređuju nekoliko meseci unapred. Lekar preko kvote ne sme da prima obolele, a ako u domu zdravlja izdaju uput, a kvota je premašena, sistem ga ni ne prepoznaje, pa kao da taj pacijent ne postoji. To je razlog zašto ljudi dugo čekaju, pa onda mnogi ne žele da budu na listi i odluče se da plate pregled”, objašnjava naša sagovornica.

Najjeftiniji je pregled specijaliste, kreće se od 6.000 dinara pa naviše, dok je konzilijarni pregled i do 21.000, potom operacije prelaze 350.000, a najskuplje su transplantacije sa cenom iznad milion dinara.

Komercijalno popodnevno lečenje za građanstvo i strance, koje je tokom kovid pandemije bilo obustavljeno na VMA, od 3. aprila, ponovo je moguće za sve one koji bi da plate preglede u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a odvijaće se ponedeljkom, utorkom, sredom i četvrtkom od 15 i 30 do 19 sati.

Podsetimo, godišnje se na VMA pregleda više od 230.000 civilnih osiguranika od kojih se oko 20.000 hospitalizuje, a svake srede Centar za hitnu pomoć VMA dežurna je hitna služba za sve građane Srbije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare