PUŠTENA U RAD NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA U SRBIJI: Na godišnjem nivou proizvede dovoljno električne energije za VIŠE HILJADA domova

Najveća solarna elektrana u Srbiji, snage 9,9 megavata koja će na godišnjem nivou proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije koja je dovoljna za oko 2.100 domaćinstava, puštena je danas u rad.

Elektrana „DeLsol“ koju je izgradila kompanija „MT-KOMEX“, nalazi se u opštini Lapovo i prostire se na 12,5 hektara, a za njenu izgradnju su korišćeni bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu struje, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Ministarka Dubravka Đedović rekla je na otvaranju solarne elektrane da je to primer kako se korišćenjem solarne energije može u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevana strujom i -zaštititi životna sredina.

Naglasila je da je zadatak države da stvara uslove da se grade nove elektrane sa obnovljivim izvorima energije, a da istovremeno energetski sistem sigurno snabdeva građane i privredu.

Đedović je najavila da će izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, „čime se otvara put da u narednih nekoliko godina naše kapacitete iz solara i vetra povećamo oko tri puta“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare