Obaveštenje za pacijente koji su koristili lek za kašalj koji se povlači: Evo šta treba da urade

Lek protiv kašlja, „folkodin“ počeo je da se povlači sa tržišta, jer njegova primena u periodu do 12 meseci pre određenih vrsta anestezije, može izazvati anafilaktičku reakciju, saopštila je Agencija za lekove.

U decembru je Evropska agencija za lekove na nivou Unije zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin.

Pacijenti koji u ovom trenutku koriste „folkodin“ treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru, kaže za RTS Jelena Mitrašinović, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

U vezi sa lekom „folkodin“ poslata su upustva i lekarima u domovima zdravlja nakon odluke o povlačenjeu.

Mitrašinović kaže da se lek „folkodin“ povlači sa tržišta Srbije u isto vreme kada se povlači i sa tržišta Evropske unije.

„To je lek koji se koristio u terapiji suvog kašlja kod odraslih i kod dece starije dece od 12 godina. Podaci su pokazali da primena folkodina 12 meseci pre opšte anestezije koja se izvodi u prisustvu neuro muskulaturnih blokatora predstavlja faktor rizika za jednu životno ugrožavajuću reakciju – anafilaktičku reakciju na neuro mukularne blokatore“, istakla je Mitrašinovićeva.

Prema njenim rečima, pacijenti koji u ovom trenutku koriste „folkodin“ treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru.

Napomenula je da se prekida upotreba leka jer ne znamo da li ćemo u narednih 12 meseci biti u prilici da idemo na neku operaciju.

ALIMS je uputio pismo zdravstvenim radnicima u kojem se navodi da primena folkodina u periodu do 12 meseci pre određenih vrsta anestezije može izazvati anafilaktičku reakciju.

„Primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore“, navodi se u obaveštenju.

S obzirom na to da nisu utvrđene efikasne mere kako bi se ovaj rizik umanjio kod pacijenata koji su koristili lekove koji sadrži folkodin, svi lekovi u kojima se nalazi pomenuta aktivna supstanca povlače se iz prometa.

Od lekara je zatraženo da razmotre alternativne terapije i pacijente posavetuju da prestanu da koriste folkodin.

„Jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lek ‘folkodin’ proizvođača ‘Alkaloid’ u obliku trvde kapsule, 10 miligrama“, navodi se u saopštenju, prenosi Telegraf.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare