Narednih dana sledi postepeni porast temperature i potpuno topljenje snega: Da li nas očekuju poplave? 

I dalje se nastavlja veoma hladno vreme za ovo doba godine, nalik zimskom i kasno jesenjem. Dobra vest je da nas već narednih dana očekuje porast temperature i topljenje snega.

Veoma snažan ciklon doneo je Srbiji u noći ka utorku i tokom utorka veoma obilne snežne padavine, a na istoku Srbije veoma obilnu kišu. S obzirom na to da se centar ciklona premeštao preko južnog dela Balkana, najseverniji predeli Srbije ostali su skoro bez padavina.

U većem delu Srbije palo je od 10 do 30 milimetara, a na istoku Srbije i do 50 milimetara. U predelima sa snegom palo je od 5 do 25 cm, lokalno i preko 30 cm. Kada govorimo o gradovima, najviše snega palo je u Beogradu, a s obzirom na to da je palo 30 mm padavina u obliku snega, može se reći da je palo čak 30 cm, od čega se formirao snežni pokrivač visine 18 cm, na južnom obodu grada i do 30 cm. Ovo je rekordni snežni pokrivač za Beograd (18 centimetara) otkad se vrše merenja. Prethodni rekord od 15 cm zabeležen je 7. aprila 2021. godine, a pre toga sneg u Beogradu u aprilu nije padao 25 godina.

Na Kopaoniku je pao najobilniji sneg u Srbiji, a visina snežnog pokrivača narasla je sa 16 na 51 cm.

Iako se i veći deo Srbije zabeleo, palo je znatno manje snega, nego u Beogradu, na Kopaoniku i na jugozapadu Srbije.

Kako je 50 mm padavina na istoku Srbije palo u obliku kiše, došlo je do naglog porasta nivoa manjih reka i potoka, koji su na mnogim zapretili i da se izliju, uglavnom kod manjih tokova bujičnih tokova, ali većih problema nije bilo, s obzirim da prethodno nije bilo obilnih padavine i da su reke bile pripremljene za prihvat velike količine atmosferske vode.

Nagli porast reka zabeležen je na rekama istočne Srbije. Dobra vest da su juče posle podne padavine oslabile ili prestale i od danas manje reke imaju pad, dok se talas povećanja potom premestio na nešto veće i srednje reke, ali i na tim rekama sledi stagnacija i pad, tako da opasnosti od većih problema i poplava nema. Narednih dana očekuje se blagi porast na Savi i Dunavu, ali njihov vodostaj daleko je od kričnih vrednosti.

S obzirom na to da nas narednih dana očekuje otopljenje i porast temperatura, sledi topljenje snega u svim nižim i brdovitim predelima, tako da je lokalno ponegde moguće da dođe do povećanja vodostaja, ali bez većih problema i opasnosti od poplava. Kada se sneg bude otopio, biće ga samo na planinama iznad 1200-1300 metara nadmorske visine. Kako se povremene snežne padavine na višim planinama iznad 1500 metara nadmorske visine očekuju i u narednom periodu, na tim planinama i na Kopaoniku snežni pokrivač bi se zadržao najverovatnije do pred sam kraj aprila.

Ovih dana velike posledice zabeležene su i kod poljoprivrednih i ratarskih kultura, jer je sneg bio veoma mokar i težak i kao takav uslovio velike štete. Dodatni problem u noći pred nama i tokom jutra biće pojava mraza u mnogim predelima Srbije, pri čemu bi se minimalna temperatura u mnogim predelima spustila na -2 do 0°C, u Beogradu na oko 0°C, a jedino istok Srbije proći će bez mraza, uz temperature oko 3°C.

Do kraja sedmice u Srbiji će biti toplije u odnosu na prethodne dane, ali i dalje sa temperaturama ispod proseka za ovo doba godine. U četvrtak tokom dana biće suvo, u petak se kiša očekuje samo na severu Srbije, a za vikend u većem delu Srbije. Maksimalna temperatura u četvrtak od 5 do 10°C, u petak i za vikend od 8 do 16°C, dok će u Beogradu sutra biti do 6°C, a u petak i za vikend od 10 do 12°C

Početkom sledeće sedmice i dalje kišovito, uglavnom u južnim i centralnim predelima, dok će na severu biti suvo. Maksimalna temperatura biće slična kao tokom vikenda, ali će toplije biti na severu, a hladnije na jugu i na zapadu Srbije. Na planinama se očekuje sneg.

Sredinom sledeće sedmice očekuje se stabilizacija vremena, a maksimalna temperatura biće u većini predela oko 15°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 14 do 18 stepeni, vidimo da je ona juče bila i za 15 ak stepeni niža od proseka, a slično je bilo i danas. Sutra će biti niža za 10 stepeni, a do sledeće sedmice za pet do sedam stepeni. Iako se sledeće sedmice očekuje izraženije otopljenje, sve do sredine aprila maksimalne temperature biće ispod proseka za ovo doba godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare