Vesić: Kroz projekat „Zaplovi Srbijom“ podstičemo razvoj vodnog saobraćaja i ekonomski napredak zemlje

U Svečanoj sali Skupštine Grada Sombora danas je održana konferencija povodom početka projekta „Zaplovi Srbijom“, čiji je cilj da podstakne razvoj vodnog saobraćaja i ukupan ekonomski razvoj zemlje.

Međuresorna radna grupa za realizaciju projekta „Zaplovi Srbijom“ je pre malo manje od mesec dana održala prvu sednicu na ovu temu, kojom je predsedavao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.  

U Radnoj grupi učestvuju članovi kabineta predsednika Srbije, predsednice Vlade Srbije, predstavnici nadležnih ministarstava i institucija, Agencije za upravljanje lukama, UNDP, turističkih organizacije i lokalnih samouprava obuhvaćenih projektom.

Ministar Vesić je istakao da projekat „Zaplovi Srbijom“ podrazumeva izgradnju novih pristaništa jer, kako je dodao, samo od nas zavisi koliko će nam doći turista. 

Prema njegovim rečima, biće i više marina, pa će se značajnije uvećati obim vodnog saobraćaja, kako bi se obezbedio dalji razvoj i videlo novo lice naše zemlje. 

– Od 1836. godine na našim brodovima ponosno se vijori pomorska zastava Srbije, tako je do dan danas i tako će i biti dok nas ima. Imamo 1.680 kilometara plovnih puteva u zemlji, preko 610 kilometara kanalskih puteva, dve međunarodne i jednu međudržavnu reku. Sve to do sada nismo koristili. Ponašali smo se neodgovorno, kao da ih nemamo, izlivali smo u njih kanalizaciju, i još to radimo, ali sada radimo na projektima koji će to konačno sprečiti – ukazao je Vesić. 

On je podsetio da je u rekordnoj 2019. godini zabeleženo 1.542 pristajanja, da se tada u Srbiji ukupno ukrcalo i iskrcalo više od 208.000 putnika, dok je prošle godine bilo 1.419 pristajanja sa oko 135.000 putnika.

– Ove godine se može očekivati obaranje rekorda po broju putnika – dodao je Vesić. 

– Tome doprinosi razvoj i ovaj projekat u koji je uloženo 28 miliona evra. Gradiće se marine u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Kladovu i Somboru, radićemo u Banoštoru međunarodno putničko pristanište, kao što je nedavno otvoreno u Sremskoj Mitrovici, a upravo jedno završavamo u Šapcu – kaže Vesić.

On je naveo da postoje pontoni za linijski saobraćaj u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Somboru, zatim pontoni za kanalski saobraćaj u Novom Sadu, Somboru, Apatinu i Odžacima, te najavio nabavku šest eko čamaca. 

– Sve ovo donosi nova radna mesta, razvoj turizma u Srbiji, izgradnju hotela, promociju gastronosmkih i turističkih potencijala… Treba reći da u Srbiji imamo oko 10.000 plovila, a da bi ih bilo više i da bi se više koristile reke, moramo da im damo marine, pristaništa, pontonе, pumpe na vodi u skladu sa svim standardima. Zato ćemo izgraditi novu Luku Beograd za koju smo odredili lokaciju, radicemo još jednu luku za rasute terete u prestonici i na taj način ćemo pokazati kako ovaj segnemt može da se razvija u korist svih nas – poručio je ministar Vesić.

Projekat „Zaplovi Srbijom“, čiji je cilj izgradnja infrastrukture, ali i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i poslovne javnosti o značaju razvoja nautike u Srbiji, predstavio je direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Država je u prethodnom periodu rekonstruisala i obnovila tvrđave u Golupcu, Velikom Gradištu i Kladovu, gde su postavljeni pontoni u marine, pa će te destinacije ubuduće biti predstavljene kao turistička ponuda, a sve u cilju povezivanja Dunavske obale u Srbiji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare