Pod lupom tužilaštva jataci „oca iz pakla“: Biće kažnjeni svi koji su znali, a ćutali o zlostavljanju deteta

Uroš Pašajlić osumnjičen je da je godinama u kupatilu u kadi držao zatočenu ćerku (8) u stanu na Zvezdari.

Nesrećna devojčica trenutno se nalazi u bolnici i u stabilnom je stanju. „Otac iz pakla“ je prebačen u Okružni zatvor po nalogu suda.

Na saslušanju u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu Pašajlić se branio ćutanjem. Jedno što je izustio tužiocu jeste da je poslednjih godina bio pod dejstvom narkotika i alkohola.

Zločin nad detetom otkrila je njegova partnerka Ivana L. i to nakon što ju je pretukao i pet dana držao zatvorenu u stanu. Uroš je četiri dana bio u bekstvu. Uhapšen je u stanu kod svog prijatelja na Karaburmi.

Tužilaštvo će  narednih dana pokušati da utvrdi da li je i ko pomogao osumnjičenom, kao i to koja državna institucija je napravila propust.

Kako nezvanično saznanje Telegraf.rs, pod lupom će se naći ne samo osumnjičeni za zlostavljanje deteta, već i svi koji su mu možda bili saučesnici u zločinu, a biće istraženo i da li je bilo propusta u radu državnih službi.

Naime, tužilaštvo ispituje i da li je osoba, kod koje se Uroš Pašajlić skrivao do hapšenja, nekako umešana u slučaj koji je potresao čitavu Srbiju.

Istražuje se ko je bio u stanu sa Pašajlićem dok se krio, kao i da li su mu pomogli na bilo koji način da se skriva od policije. Takođe, istražuje se da li su i te osobe, sa kojima je, odnosno u čijim objektima je Pašajlić do hapšenja proveo vreme u srodstvu sa njim.

Takođe, istražuje se i da li je bilo propusta u radu Centra za socijalni rad, u periodu od donošenja presude kojom je devojčica dodeljena Pašajliću na staranje, pa sve do pronalaska devojčice u teškom stanju u stanu na Mirijevu.

Kako se nezvanično saznaje, pod lupom tužilaštva naći će se i službe koje su zadužene za obrazovanje deteta, s obzirom na to da dete nikad nije pohađalo vrtić ili školu, a sprovešće se istraga i zašto nije izvršena evidencija o vakcinaciji devojčice i njenom upisu u obrazovne ustanove, prenosi Telegraf.

Istraga

Kako se saznaje, za neke od tih propusta nadležna ministarstva i zaštitnik građanja već vrše provere i nadzor.“Policija pokušava da sazna zbog čega je Uroš držao otključan stan i da li je još neko znao za dete koje je gajio u kadi. Kao i to da li je neko ulazio u stan i povremeno detetu davao hranu. Sumnjamo da je neko od komšija znao za dete, ali iz straha slučaj nije prijavio policiji. Ulazna vrata nisu imala bravu. Misterija je zašto je dete držao zaključanu u toaletu, a stan otključan. U skladu sa tim pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa tužilaštvom rade na utvrđivanju eventualne odgovornosti drugih licakoji su na posredan način doveli do situacije u kojoj se našla maloletna oštećena L.P. Tužilaštvo će blagovremeno obavestiti javnost o svim rezultatima istrage koju sprovodi, kao i o saznanjima do kojih su vršenjem potrebnih provera došli drugi državni organi“, rekao je sagovornik Telegrafa iz istrage ovog slučaja.

Ministarstvo prosvete

Podsetimo, kako su u Ministarstvu prosvete objasnili ona nikada nije ni bila upisana u školu, a zato škola i nije mogla da reaguje na zanemarivanje niti da obavesti nadležne. Preciziraju i da evidenciji o deci koja treba da krenu u prvi razred po zakonu vodi opština.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju obećali su da će utvrditi ko je napravio propust.

Ono što ćemo uraditi u narednom periodu je da ćemo izvršiti nadzor nad stručnim radom gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u postupku koji su ranije vodili u odnosu na ovu porodicu koja je bila na njihovoj evidenciji, a takođe ćemo izvršiti nadzor i u odnosu na postupanje gradskog centra za specijalni rad u odnosu na postupanje nakon ovog događaja“, ističe Vukota Vlahović, Ministarstvo za brigu o porodici.

Do sada je Prvo osnovno javno tužilaštvo došlo do saznanja da je devojčica – dete (2015) odlukom suda povereno na staranje ocu, s obzirom na to da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj.

Sud

U Prvom osnovnom sudu, međutim, kažu da presudom dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava.

Tužbom Gradskog centra za socijalni rad Odeljenje Palilula od 5.aprila 2016. godine traženo je da se N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a Uroš Pašajlić delimično u odnosu na maloletno dete L.P. Prvi osnovni sud u Beogradu je dana 15.05.2018. godine doneo pravnosnažnu presudu kojom je delimično lišio roditeljskog prava tuženu N.T, i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok je u preostalom delu kojom je traženo da se tužena N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi Uroš delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev odbijen, a ujedno je odbijen i predlog tuženog U.P. kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava.

Odluka je doneta na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” od 31.05.2017. godine iz kog proizlazi da kod N.T. nema namere zanemarivanja roditeljskih dužnosti, dok je tuženi Uroš Pa ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad maloletnom L.P, kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu i da je sposoban da stvori materijalna sredstva za odgajanje deteta.

Napominjemo, navedenom presudom maloletno dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, a iz obrazloženja presude proizilazi da je rešenjem Gradskog centara za socijalni rad-Odeljenje Palilula od 13.07.2016. godine maloletnoj L.P. priznato pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine. Ovo je jedini postupak koji je vođen za vršenje roditeljskog prava nad maloletnom L.P. pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare