„DA LI JE NEKO POMAGAO OCU IZ PAKLA?“ Tužilaštvo nastavlja istragu u stravičnom slučaju nasilja na Zvezdari

Uroš Pašajlić, muškarac kog je cela Srbija upoznala kao oca iz pakla, tereti se da je nekoliko godina držao kao roba svoju ćerku (8) u kadi prljavog stana prepunog smeća. Izmučena devojčica nikada nije išla u vrtić, niti u predškolsku ustanovu, a ni u školu. Kako je „Blic“ ranije pisao, ona nerazumno i tiho govori, a ima strah od svake muške osobe koja joj priđe. Trenutno se nalazi na lečenju i oporavku u posebnom boksu u Tiršovoj gde ima danonoćnu negu.

Povodom daljih postupaka u vezi sa ovim stravičnim slučajem koji je potresao javnost oglasilo se i tužilaštvo.

– Prvo osnovno javno tužilaštvo je od 24. marta, kada smo dobili saznanja za nasilje u porodici odnosno kada je tadašnji dežurni zamenik obavešten za zlostavljanje i mučenje od strane okrivljenog U. P. prema oštećenoj sa kojom je okrivljeni bio u emotivnoj vezi, a pre svega kada je dete pronađeno samo u stanu, akcenat stavilo da se u saradnji sa inspektorijatom PU za Grad Beograd okrivljeni pronađe i liši slobode – navelo je u soapštenju Tužilaštvo i dodalo:

– Potom je zatraženo da se okrivljenom U. P. nakon zadržavanja, odredi pritvor, što je po našem predlogu sudija za prethodni postupak Prvog suda i uradio. Pored sprovođenja istrage za krivična dela koja smo naveli u saopštenju, proverićemo preko policije i drugih državnih organa i sve ostalo što bi dovelo do eventualno novih postupaka i to: protiv lica u čijem je stanu uhapšen, da li je nekon pružio pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog dela. Da li je bio sa njim (jedno ili više lica), da li mu je pomagao i na koji način, da li su u rodnom srodstvu ili nisu.

Biće izvršena provera i da li ima propusta u Centru za socijani rad u periodu od donošenja presude do pronalaska deteta u stanu i stanju koje je bilo strašno, kao i da li ima propusta u službi zaduženoj za obrazovanje deteta, odnosno polazak u školu, zatim onih koji su trebali da ga evidentiraju devojčicu za vakcinaciju, vrtić i predškolsko.

Za neke od tih propusta ministarstva i zaštitnik građana vrše provere i nadzor, a koje izveštaje ćemo, takođe, zatražiti. Tu dokumentaciju ćemo potom dostaviti na ocenu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, radi procene da li ima krivičnog dela iz nadležnosti višeg suda pred kojim postupaju – zaključuje Tužilaštvo.

Podsećanja radi, otac je ćerku godinama držao zatočenu u stanu, dete nikada nije upisalo školu, niti bilo kod lekara.

Slučaj je rasvetljen nakon što je Uroša za nasilje prijavila emotivna partnerka Ivana L., koja je ispričala nadležnim organima kako je nasilnik nju, kao i njegovu ćerku, držao zatočene u stanu! On je Ivanu tukao i zlostavljao, a tek nakon njene prijave otkrivena je tragična sudbina devojčice.

Devojčica je nakon prijave odvedena kod lekara, koji su dete zatekli vidno zapušteno i izgladnelo, a od potresnog prizora rasplakali su se i medicinski radnici.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare