Nedelja izbora: Glasači u čak 7 država Evrope izlaze sutra da glasaju

Glasači u sedam evropskih zemalja izlaze na birališta

Glasači u sedam evropskih zemalja izlaze sutra na birališta, a izbori će se održati u Finskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, Andori, Švajcarskoj, Italiji i u četiri francuske izborne jedinice.

U Finskoj se sutra održavaju parlamentarni izbori čiji će rezultati odrediti političku budućnost premijerke Sane Marin, prenosi Tanjug pisanje Euraktiva.

Trenutne ankete, koje je uradio „Jurop elekts“, pokazuju da će u Finskoj koalicija od pet stranaka, u kojoj je Marin, a koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka centra (Kesk), Zeleni (Vihr), Levica (Vas) i liberalna Švedska narodna partija (SFP), najverovatnije sačuvati većinu. Međutim, postoji mogućnost da bi se kao najjača stranka pojavila stranka Kok desnog centra (EPP grupa u Evropskom parlamentu) koja bi mogla da zameni socijaldemokrate.

Kok već dugo podržava članstvo Finske u NATO-u, što može objasniti povećanu podršku glasača te stranke u odnosu na prethodne izbore.
S druge strane, očekuje se da će desničarska stranka Pravi Finci (PS), koja je u savezu sa Nacionalnim pokretom Marin Le Pen i Ligom Matea Salvinija u Evropskom parlamentu, malo poboljšati svoj položaj u odnosu na izbore 2019.godine, što bi moglo dovesti da PS ima najjači učinak u nacionalnom parlamentu do sada.

U Bugarskoj se održavaju peti prevremeni izbori u manje od dve godine, takođe u nedelju, a ankete ukazuju da je savez „Nastavljamo sa promenama-demokratska Bugarska“ rame uz rame sa GERB-SDS alijansom, koju vodi bivši premijer Bojko Borisov.

Oba proevropska saveza su na oko 26 odsto glasova u anketama, međutim, ko će formirati vladu i dalje nije poznato, posebno jer se ne zna da li će neke manje partije preći cenzus od četiri odsto. Ipak, navodi se, malo je verovatno da će ovi izbori rezultirati željenom revolucionarnom promenom za Bugarsku, koja se bori da formira trajnu vladajuću koaliciju, što je dovelo do višestrukih vanrednih izbora od aprila 2021.

Glasači u Crnoj Gori izaći će na birališta u nedelju u drugoj rundi predsedničkih izbora, posle koje bi, kako se navodi u tekstu „Euraktiva“, moglo da se dogodi da DPS izgubi predsedničko mesto prvi put.

„Kandidat Jakov Milatović ima realne šanse da pobedi Mila Đukanovića, koji je vladao zemljom kao predsednik ili premijer od 1990. godine“, dodaje se u tekstu.

Francuzi izlaze na parcijalne parlamentarne izbore u četiri izborne jedinice i u dva kruga izabraće četiri poslanika u skupštini koja ima 577 mesta. U tim jedinicima poništeno je glasanje na izborima u junu prošle godine.

U jednoj izbornoj jedinici na jugu Francuske na vlasti su tradicionalno bile stranke levog centra, što se najverovatnije neće promeniti, budući da su u prvom krugu kandidati levog centra i liberali bili eliminisani.

U preostale tri jedinice, birači koji žive u Izraelu, Italiji, Grčkoj, Kipru, Turskoj, Magrebu, zapadnoj Africi, Karibima i Latinskoj Americi izlaze na birališta u prvom krugu dvokružnog izbora za ukupno tri poslanika. Jedno mesto drži centristička partija UDI, jedno partija levog centra, a jedno Renesansna stranka predsednika Makrona.

U Italiji će se održati regionalni izbori u Friuli Veneciji-Đuliji, što će biti test za desničarski savez premijerke Đorđe Meloni, čija su „Braća Italije“ ostvarila istorijski rezultat na prošlim lokalnim izborima. Međutim, dobar deo podrške njenoj partiji došao je od Lige Matea Salvinija i Forca Italije Silvija Berluskonija. Zasad nisu izbačene predizborne ankete.

Birači u Andori biraju novi nacionalni parlament 2. aprila, ali za sada su se sve izbačene ankete pokazale kao netačne. Trenutnu vladu predvodi DA desnog centra, a liberalna LA i novoformirana liberalna stranka Aćio su mlađi koalicioni partneri. Alijansa levog centra kojom dominira PS predvodi opoziciju, a kako se navodi dve nove stranke mogle bi da osvoje značajne glasove – ekološka stranka Konkordija i stranka Endavant.

U San Marinu se novi šef države bira na svakih šest meseci, odnosno po rasporedu će se izbori održati u nedelju. Trenutni šef je Aleandro Skarano, član Hrišćansko – demokratske stranke Samarineze.

U Švajcarskoj, u Ženevi, Lucernu i Ticinu se biraju novi regionalni parlamenti, a izbori su važan test za stranke, uoči nacionalnih parlamentarnih izbora kasnije ove godine.

Većina švajcarskih regiona se razlikuje od drugih subnacionalnih entiteta po tome što se članovi regionalne vlade biraju direktno, a ne kroz parlament.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare