Merc: „Nemačka mora da uključi saveznike dok preispituje veze sa Kinom“

Predsednik nemačke Konzervativne stranke Fridrih Merc juče je pozvao Berlin da u pregovore sa Kinom uključi ključne saveznike, u okviru svog preispitivanja veza sa Pekingom, koje odražava globalnu “promenu paradigme“ u bezbednosnoj i spoljnoj politici. On je ocenio da Nemačka ne može da se osloni na kupovinu jeftinog gasa od Rusije i robe iz celog sveta dok se oslanja na SAD u kontekstu bezbednosti, prenosi Rojters.

Agencija navodi da ovakvi Mercovi komentari odražavaju ubrzano preispitivanje nemačke politike prema Pekingu, pošto je ruska invazija na Ukrajinu razotkrila veliku zavisnost Evrope od ruske energije.


– Potrebna nam je veoma bliska koordinacija sa našim evropskim partnerima, posebno sa Francuskom. Moramo pokazati da Nemačka nije sama u tome, već da deluje u bliskoj koordinaciji sa svojim evropskim partnerima – rekao je Merc.

On je naglasio da konsultacije sa Pekingom “ne bi trebalo da budu jednodnevna putovanja sa prevelikim delegacijama i malim dnevnim redom, oni moraju biti dobro pripremljeni i moraju da daju rezultate“.

Upitan da li će otputovati na Tajvan, nakon što je nedavna poseta nemačkog ministra razbesnela Peking, Merc je rekao da to trenutno ne bi želeo, da ne bi “provocirao“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare