MAĐARSKI PREMIJER ZABRINUT ZA BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA! Orban: Sve smo bliži trećem svetskom ratu

Sukob u Ukrajini je sve krvaviji, ali zapadni lideri kao da nisu zainteresovani za mir i pregovore. Ako EU i SAD nastave da šalju naoružanje Kijevu, bojim se da će rat zahvatiti celu planetu, kaže Viktor Orban.

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je u petak da je izbijanje trećeg svetskog rata veoma realna i bliska opasnost, a ne „književno preterivanje“ i nekakvo „plašenje naroda“. On je naveo da će se oružani sukob u Ukrajini gotovo izvesno preliti na ostatak planete ukoliko Evropska unija i Sjedinjene Američke Države nastave da šalju Kijevu teško naoružanje, umesto da se zalažu za početak mirovnih pregovora i normalizaciju odnosa sa Ruskom Federacijom. 

Prešli granicu

Orban je u intervjuu za budimpeštanski radio Košut istakao da rat u Ukrajini iz dana u dan postaje sve krvaviji i brutalniji, a da tome direktno doprinose zapadni lideri, koji su režim Volodimira Zelenskog počeli da naoružavaju najmodernijom i najmoćnijom vojnom opremom. Mađarski premijer zbog toga smatra da više nije preterano reći kako je blizu dan kada će početi novi svetski rat, od kojeg se čovečanstvo, u slučaju nuklearnog sukoba, možda nikad neće oporaviti.

Opasno

Brisel razmatra mogućnost slanja mirovnih trupa u Ukrajinu, što bi bio još jedan prelazak ‘crvene linije’
Viktor Orban

– Zapad šalje Ukrajini sve jače i modernije oružje, rat iz dana u dan postaje sve krvaviji i brutalniji, ali broj evropskih lidera koji se zalažu za mirno rešenje sukoba uopšte ne raste. EU i SAD se veoma neprijateljski ponašaju prema Ruskoj Federaciji i to je veoma opasna situacija. Mogućnost da izbije treći svetski rat više nije nikakvo književno preterivanje i plašenje naroda, već poprilično realna opcija – rekao je on. 

Orban je istakao da se zemlja na čijem se čelu nalazi protivi slanju teškog naoružanja Ukrajini, ali da drugi zapadni lideri ne razmišljaju na taj način. 

– Pre godinu dana bilo je dosta sporenja oko toga treba li u Ukrajinu slati teško naoružanje. Mađari su i tada i sada rekli ne. Sada se to pitanje više i ne postavlja. Skoro svi su za to da se Kijev naoruža najmodernijim oružjem. Sada se samo postavlja pitanje koliko tenkova, ili koliko aviona, ili koliko granata sa elementima uranijuma, ili koliko trupa… Kao da mir više nije opcija – objasnio je Orban.

On je naveo da pojedine članice Evropske unije već razmišljaju o slanju „nekakvih mirovnih trupa u Ukrajinu“, što bi, po njegovom mišljenju, bilo još jedno prelaženje crvene linije i novi korak ka mogućem sukobu svetskih razmera.

Lukašenko: Ili mir ili kraj sveta

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko založio se u petak za prekid vatre i početak mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije, navodeći da sve drugo može dovesti do nuklearne katastrofe.

– Potrebno je zaustaviti neprijateljstva i proglasiti primirje kojim će se i Rusiji i Ukrajini zabraniti da premeštaju trupe, oružje, opremu i ljudstvo. Ukrajinci veruju da će pobediti, ali to je nemoguće, to je glupost. Ne možete da pobedite nuklearnu silu. Ako rukovodstvo u Moskvi u nekom trenutku oseti da će doći do kolapsa Rusije, biće upotrebljeno nuklearno oružje i to će biti kraj sveta.

– Pojedini lideri EU otvoreno zagovaraju slanje nekakvih međunarodnih mirovnih trupa u Ukrajinu, to je postalo legitimno pitanje u razgovorima u Briselu, što je granica koja se ranije nije mogla preći, niti je bilo ko razuman o tome uopšte razmišljao. Sada se o tome otvoreno govori. To je veoma opasno i treba na vreme razmišljati o mogućim posledicama – rekao je premijer Mađarske.

Potcenili Rusiju

Orban je takođe kritikovao Zapad zbog toga što je loše procenio sposobnost Ruske Federacije da se prilagodi nametnutim sankcijama, ocenjujući da one Evropskoj uniji nanose više štete nego koristi.

– Potcenjivanje sposobnosti jedne zemlje da se prilagodi novonastaloj situaciji, naročito ako je ta zemlja velika i moćna poput Rusije, fatalna je greška. Videli smo da se Rusija relativno lako prilagodila zapadnim sankcijama i da su one kontraproduktivne – rekao je Viktor Orban, napominjući da se Mađarska zalaže za „momentalni prekid vatre i dijalog Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare