Đedović: Cilj Srbije racionalna potrošnja uz veću energetsku efikasnost!

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas, na sastanku sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB), da je cilj Srbije racionalna potrošnja, uz veću energetsku efikasnost i klimatski neutralan energetski sektor.

Na sastanku sa delegacijom EIB, koju je predvodila potpredsednica Liliana Pavlova, bilo je reči o izradi strateških dokumenata u energetici i podršci projektima u ovoj oblasti. 

Đedović je istakla da se trenutno utvrđuju ciljevi kojima će Srbija težiti u narednim decenijama kad je reč povećanju udela obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, unapređenju energetske efikasnosti i smanjenju emisije štetnih gasova, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. 

Ministarka je navela je da proces zelene tranzicije mora da bude finansijski održiv i socijalno pravedan, kao i da rade i na prioritizaciji kapitalnih projekata i investicija, koji su trenutno u pripremi i uskoro će se naći na Vladi Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekta izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja je ključni projekat za diversifikaciju snabdevanja gasom i povećanje energetske bezbednosti, kao i o mogućnostima za podršku EIB na drugim projektima koji se tiču revitalizacije postojećih kapaciteta hidroelektrana i distributivne mreže, navodi se u saopštenju. 

Predstavnici Evropske investicione banke istakli su zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Ministarstvom i izrazili spremnost za nastavak podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije, uključujući i mogućnost finansijske podrške projektima koji će doprineti dekarbonizaciji energetskog sektora Srbije, ističe se u saopštenju ministarstva.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare