Da li će zabrana telefona zaživeti u školama? Đaci se slikaju i podsmevaju, jedno pitanje nastavnika ključno 

Forum srednjih stručnih škola pozvao je da se što pre realizuje akcija „Stop mobilnim telefonima„, odnosno da se zabrani upotreba mobilnih telefona u školama. Kako je potvrdio za Telegraf.rs i predsednik ovog foruma Milorad Antić, odluka o akciji donesena je još pre 100 dana na sastanku radne podgrupe, međutim, prema njegovim saznanjima, nijedna srednja škola u Beogradu još uvek zabranu nije uvela.

Antić objašnjava da su njegove kolege većinom za ovu zabranu, ipak, završna reč je na direktorima koji se, za sada, nisu odazvali pozivu da uvedu zabrane.

– Apelujem na sve direktore škola da usvoje ovu zabranu. Što je direktorima teško da zakažu savet roditelja ili nastavničko veće? Naravno da i nastavnici moraju više da se pripreme za čas kada nemaju monitore, ali svi moramo više da radimo kako bi škola bolje funkcionisala. Kada se koriste mobilni telefoni od časa nema ništa – navodi on.

Kako objašnjava, skoro je nekoliko osnovnih škola uvelo ovu zabranu u Srbiji, međutim te brojke su na nivou statističke greške. Prema njegovim rečima, potrebno je mnogo više da bi se neka promena i videla u praksi.

– Deca će biti skoncentrisanija na nastavu i više će slušati nastavnike ako ne gledaju u mobilni telefon, disciplina će biti mnogo veća. Oni se na času snimaju i slikaju i dolazi do pometnje. Otpor će sigurno da postoji u početku ako im se telefoni zabrane. Čak je i meni teško kada nemam ceo dan mobilni telefon, ali na sve se čovek navikne. Naučiće tako i više im neće biti potreban. Pojedini direktori nisu sposobni, iako im je ministarstvo uputilo dopis i svi znaju zaključke radne podgrupe, niko ništa nije preduzeo. Mi nismo pokrenuli akciju da bismo se nekom inatili već da bi čas bio koristan i da niko nikog ne bi snimao i podsmevao se – dodaje naš sagovornik.

Predlog predsednika Foruma srednjih stručnih škola je da se telefoni ili ostave u kutiju ispred nastavnika ili na prvu klupu, a kada se oglasi zvono za kraj časa uzmu svoje uređaje i normalno nastave dan.

– Prvo pitanje nastavnika treba da bude „ko nije ostavio svoj telefon“, a ukoliko takvih ima treba pozvati psihologa i pedagoga, pa da se vidi u čemu je problem. Prošlo je sto dana od kako smo doneli odluku i ništa nije preduzeto – zaključuje Antić.

Seoska škola u Vršcu naterala decu da se više druže i bolje prate nastavu

Škola u selu Uljma pionir je kada je zabrana nošenja telefona u školu u pitanju. Nastavnici i đaci primećuju da je odluka o zabrani uticala da se učenici više druže na odmorima, a i manje se ometa nastava. Ovaj primer počele su da slede i škole u okolnim selima i Vršcu.

Direktorka OŠ „Branko Radičević“ u Uljmi zajedno sa Savetom roditelja i prosvetnim kadrom donela je odluku da se od septembra zabrane mobilni telefoni u školi.

– Davno su prosvetni radnici primetili da deca na časovima zaborave da isključe mobilne telefone i onda se čuju, ometaju nastavu, a na odmorima su snimali jedni druge i stavljali to na društvene mreže. Nisu se družili –  navela je Olivera Klarić, direktorka OŠ „Branko Radičević“ za RTS.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare