BOGATE NAGRADE: Fifa povećala naknade klubovima koji puštaju igrače na SP 

Evropska asocijacija klubova (ECA) i Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) potpisali su novi ugovor, prema kojem će klubovi dobiti povećane naknade za puštanje igrača na Svetsko prvenstvo.

Memorandum o razumevanju dogovoren je na marginama skupštine ECA u Budimpešti. Posredovali su predsednik ECA Naser Al-Kelaifi i predsednik Fife Đani Infantino„, navodi se u saopštenju.

Za svetska prvenstva 2018. i 2022. godine naknada je iznosila 209 miliona dolara, dok će za turnire 2026. i 2030. godine naknada biti 355 miliona dolara.

Ovo je značajan dan za budućnost fudbala i njegovu dugoročnu stabilnost. Vrlo smo zadovoljni što obnavljamo i jačamo našu saradnju sa ECA, važnim učesnikom koji predstavlja klubove iz cele Evrope„, rekao je Infantino.

Obnovljeni ugovor važi do 2030. godine, a ECA je između ostalog podržala odluku Fife o novom Svetskom klupskom prvenstvu, na kojem će svake četiri godine igrati 32 tima.

Premijerno takmičenje trebalo bi da se održi 2025. godine, a na turniru će učestvovati 12 evropskih timova.

Real Madrid i Čelsi su kao pobednici prethodne dve Lige šampiona osigurali nastup na Svetskom klupskom prvenstvu, dok će još dva prvaka Evrope ići sigurno na turnir 2025.

Ostala mesta biće raspoređena na osnovu Uefa rang liste, poštujući pravilo o tome da iz jedne zemlje maksimalno idu dva tima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare