Saznajemo: U saradnji policije i tužilaštva uhapšeno 25 osoba zbog sumnje da su „oprali“ 120 miliona dinara

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je uhapšeno 25 pripadnika dve povezane grupe osumnjičenih za pranje novca i više poreskih prevara u vezi sa povraćajem poreza na dodatu vrednost (PDV), piše Telegraf.

Akcija hapšenja usledila je nakon višemesečnog predistražnog postupka u saradnji tužilaštva, Poreske policije Ministarstva finansija i Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, produženo krivično delo Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost ikrivično delo Pranje novca.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je ukupno 28 lica. Za tri lica se traga. Sumnja se da su pripadnici dve grupe medjusobno saradjivali, tako što su stvarali privid da izmedju njihovih firmi postoji legalno poslovanje, kako bi došli do lažnih faktura na bazi kojih bi mogli da traže povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV). Svi su, kako se sumnja, učestovali u izvršenju 19 poreskih krivičnih dela, a povratom PDV-a su ostvarili imovinsku korist od oko 246 miliona dinara u periodu od 1. januara 2021. do avgusta 2022. godine.

Stečena sredstva su dalje plasirali u kupovinu nekretnina, skupocenih automobila i druge robe, pri tom sebi isplaćujući i navodnu zaradu. Na taj način su, kako se sumnja, „oprali“ novac pribavljen kriminalnim delatnostima u iznosu od oko 120 miliona dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti ispitani u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare