NA POSAO DOŠAO U MAJICI SA SLOVOM „Z“, PA DOBIO KAZNU OD 1.500 EVRA: Električar iz Nemačke se gorko pokajao

Muškarac iz Visbadena, koji je zaposlen kao električar u jednoj kompaniji u saveznoj državi Hesen, došao je na posao u crnoj majici s velikim printom slova „Z“. I skupo je za to platio.

Slovo „Z“ koje se posle napada na Ukrajinu prvo počelo pojavljivati ​​na vojnim vozilima ruske vojske u Ukrajini, zatim kao i na brojnim plakatima i propagandnim materijalima širom Rusije kojima su iskazivali podršku svojim jedincima u susednoj državi, koja je više od godinu dana poprište krvavih sukoba.

Upotreba ovog slova kao simbola vojne agresije zabranjena je u javnosti u mnogim drugim zemljama, uključujući Nemačku.

Kako je pojasnila okružna sutkinja Karina Štajnhauzer, inače nema presude višeg suda o ovoj temi, pa se za sada u okrugu Visbaden smatra da se isticanje slova „Z „u javnosti tretira kao krivično delo, budući da se prema krivičnom zakonu radi o prekršaju iz zakona o javnom redu i miru. Prema dogovoru između tužilaštva i odbrane, nije bilo daljnjeg sudskog postupka jer je prekršitelj pristao da plati kaznu, piše „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, prenosi Kurir.

On će morati da plati 1.500 evra, a novac će ići neprofitnoj organizaciji „Deutschland hilft“ koja, između ostalog, pomaže Ukrajincima.

Na sudu je optuženi, koji ima ruske korijene i živi u Nemačkoj od 1992. godine te ima nemačko državljanstvo, objasnio da mu je majicu kupio prijatelj iz Rusije. Rekao je da ju je nosio na posao u znak protesta jer je njegov poslodavac istakauo ukrajinsku zastavu na zgradu firme.

Na sudu je izjavio da je informacije o tome šta se događa u Ukrajini dobio iz ruskih medija, zbog čega veruje da su vlast u Ukrajini preuzeli nacisti. Rekao je da nije shvatao da je prekršio zakon noseći majicu koja simboliše podršku ruskoj vojsci. Naveo je da žali ne samo zbog izbora odeće, već i zbog izbora medija na koje se oslonio za informacije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare