Prošle godine prijavljeno 860 ujeda pasa: Ko je odgovoran, lutalice ili neodgovorni vlasnici? 

Psima treba prići bez straha. Pitajte vlasnika, nikako ne prilazite psu s leđa, dozvolite da vas onjuši i onda možete da ga pomazite

Vesti o napadima pasa sve češće uznemiravaju javnost. Neki od poslednjih desili su se u Sivcu, Jakovu, Rakovici. Prethodne godine u Srbiji je prijavljeno 860 ujeda pasa poznatih vlasnika, u Beogradu – 175.

Desetogodišnjeg dečaka čopor pasa napao je u dvorištu škole u Rakovici. Na svu sreću prošao je sa površinskim ranama. I dok mediji prenose da je reč o lutalicama, iz „Veterine Beograd“ kažu – psi lutalice više ne postoje, piše RTS.

„U zadnjih deset godina Veterina Beograd je sterilisala ogroman broj po metodi CNR – uhvati steriliši i pusti. Psi žive u takvom okruženju oko osam godina tako da i taj poslednji nekadašnji pas lutalica više ne postoji, uginuo je prirodnom smrću. A svi ostali psi koji se možda trenutno pronađu na rubovima centra to su uglavnom vlasnički neobeleženi pušteni psi“, rekao je direktor JKP „Veterina Beograd” Budimir Grubić.

Svaki vlasnik dužan je da psa čipuje i vakciniše protiv besnila. Za mnoge, tu se briga o ljubimcu završava. Upućeni kažu, komšije se više ne plaše da prijave nemarne vlasnike, jer je strah od njihovih pasa jači. Po jednoj takvoj prijavi, sudija Milan Galić veštačio je o agresivnosti psa.

„Ja sam izveštačio da taj pas uopšte nije agresivan. Vodili su ga radnici, vodio sam ga ja. Ali bio je nevaspitan. Došao je vlasnik da ga preuzme i ja sam mu skrenuo pažnju da ovakav način ne može da prođe. U sredini u kojoj živimo u gradu, mora najosnovniju obuku da prođe. A to je ovo što je Grad Beograd propisao Zakonom o držanju pasa. Neko je napravio klasifikaciju kako da se nauči pas da ne reaguje na okolinu negativno“, rekao je međunarodni kinološki sudija za eksterijer i rad pasa Milan Galić.

Pas, pre svega, treba da sluša vlasnika, a ne samo instruktora, i zbog toga se sve više govori o ispitu i dodatnoj obuci za vlasnike.

„Najbolja zakonska regulativa – hajde da bar malo ljude edukujemo i da napravimo ispit gde ćemo ih naučiti šta je to odgovorno vlasništvo, kako treba da se ponašaju, šta je to što je potrebno psu“, napomenuo je Grubić.

A trebalo bi razmisliti i šta je potrebno vlasniku, jer ne mogu svi dobro da se snađu sa rasama poput staforda, rotvajlera ili bulmastifa. Ljubimce te rase Paulina je odabrala nakon višegodišnjeg iskustva.

„Izabrala sam ih zbog njihovog divnog karaktera. Jako loša propaganda trenutno se po medijima vodi oko njih i trenutno među ljudima zbog nesavesnih vlasnika. Uzmu psa zato što je lep i popularan zbog nekog filma ili videa, ne znaju šta će sa njim i onda on napravi problem. Oni su divni porodični psi, ali je jako bitno da se sa njima radi na pravilan način od početka kao i sa svakim psom ali sa nekima možda malo više zbog tvrdoglavog karaktera ili zato što su malo temperamentniji“, rekla je Paulina Šahar.

Nisu svi psi druželjubivi i zbog toga treba tumačiti njihova upozorenja.

Psima treba prići bez straha. Pitajte vlasnika, nikako ne prilazite psu s leđa, dozvolite da vas onjuši i onda možete da ga pomazite.

Nesavesni vlasnici mogu da plate kaznu i do tri miliona dinara. Savesni, mogu dobiti mnogo ljubavi.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare