MARIJA JE DEO OPASNE MREŽE ILEGALACA Sa porodicom se preselila u Ljubljanu pre šest godina, a sad se polako otkriva ŠTA SU SVE RADILI 

Par uhapšen u Sloveniji sa ogromnom količinom novca i istorijom velikih putovanja po Evropi osumnjičen je da je špijunirao za Rusiju.

Porodica Marije Majer i Ludviga Giša preselila se iz Latinske Amerike u Ljubljanu 2017. godine. Svojim susedima pričali su kako su se plašili sve snažnijeg porasta kriminala u Argentini, pa su odlučili da se sa svoje dvoje male dece presele u mirniju i sigurniju Evropu.

Komšijama su se odmah svideli. Porodica je bila mirna, nije bila previše napadna, premda su pokazivali interes za svoje susedstvo. Komšije su ih opisali kao „normalne“ i „pristojne“. Rekli su kako je porodica s kućnog broja 35 u njihovoj ulici bila sasvim obična, a deca su im se često igrala u vrtu. Često im se iz kuće mogao čuti španski jezik. Majer je otvorila onlajn galeriju, a Giš je vodio IT startup, prenosi Gardijan.

Zato je bio veliki šok kada su početkom decembra prošle godine Majer i Giš postali mete jedne od najtajnovitijih i najkoordinisanijih policijskih i obaveštajnih operacija u novijoj istroiji Slovenije. Policajci su upali u kuću, uhapsili par i odveli njihovo dvoje dece u kancelariju za socijalnu zaštitu. Policija je pretresla i kancelariju koja je bila u vlasništvu para. Među stvarima koje su pronašli, tvrdi jedan od izvora bliskih istrazi, bila je enormna količina gotovine, za koju je bilo potrebno nekoliko sati da se izbroji.

Kako piše Gardijan, slovenački mediji krajem januara objavili su vest o hapšenju para, povezavši ih s ruskom obaveštajnom službom. Izvori bliski istrazi za britanski medij ispričali su ove nedelje da su Marija i Ludvig zapravo elitni ruski špijuni, poznati kao „ilegalci“. Par je uhapšen nakon što je Slovenija dobila dojavu strane obaveštajne službe, navodi Gardijan.

U četvrtak je slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon potvrdila te tvrdnje, rekavši novinarima da su uhapšeni Marija i Ludvig zapravo ruski državljani, a ne Argentinci.

Guardian potom objašnjava da za razliku od „legalnih“ ruskih obaveštajaca, koji su prerušeni u diplomate u ruskim ambasadama širom sveta, ilegalci deluju bez ikakvih vidljivih veza s Moskvom. Oni se godinama obučavaju da glume strance, a zatim se šalju u inostranstvo kako bi prikupljali obaveštajne podatke. Mnogi od njih imaju decu, koja su odgajana u prikrivenom identitetu bez ikakve ideje da su im roditelji zapravo Rusi.

Cela priča prilično liči na slučaj koji je inspirisao seriju „Amerikanci“, u kojem par špijuna takođe živi kao „obična porodica“.

Portparol policije Drago Menegalija potvrdio je da su Marija i Ludvig pripadnici strane obaveštajne službe.

– Koristili su ilegalno stečene strane lične isprave kako bi pod lažnim identitetom živeli i radili u Sloveniji, kako bi tajno prikupljali podatke – rekao je Menegalija.

Dva neimenovana izvora su za Gardijan izjavila kako je par radio za rusku spoljnu obaveštajnu službu SVR. Ako su zaista ilegalci SVR-a, biće to prvi takav slučaj objavljen od 2010. godine, kada je FBI uhapsio grupu od 10 ilegalaca u SAD-u nakon dojave krtice unutar ruske obaveštajne službe.

Jedan od izvora koji je upoznat sa zakulisnim događanjima rekao je da je u neformalnim razgovorima nakon hapšenja Moskva brzo priznala da je par njihov. Iako su u toku pripreme za suđenje u Sloveniji, vode se pregovori između Moskve i zapadnih zemalja o njihovoj razmeni za osobu ili ljude koji su trenutno u zatvoru u Rusiji, rekao je izvor.

Slovenija je, prema pisanju Gardijana, bila idealna zemlja za ruske agente. Navode da, premda je zemlja članica Šengenske zone, nedostaje joj snažnija kontraobaveštajna služba, kakvu imaju mnoge druge članice zone. Stoga je ruski par mogao iz Slovenije praktično nesmetano da putuje u druge zemlje bez kontrole na granicama.

– Većina njihovih aktivnosti nije bila u Sloveniji – rekao je jedan izvor.

Nakon invazije na Ukrajinu, mnoge zemlje proterale su “legalne” obaveštajce, koji su radili u ambasadama širom Evrope, stoga se smatra da je Moskva bila prisiljena da šalje ovakve “ilegalne”, poput Marije i Ludviga. Teško je pretpostaviti kakve je radnje par mogao da obavlja za SVR, ali Gardijan navodi kako možda postoje tragovi o njihovom radu i obrascima putovanja.

Velika zaliha gotovine koja je pronađena tokom pretresa njihove kancelarije mogla bi da ukaže na to da su dužnosti ovog para uključivale plaćanje ruskih neformalnih agenata ili doušnika. Moskva ponekad koristi ilegalce za ovu vrstu zadatka, jer bi obaveštajci koji rade u ambasadama mogli biti podvrgnuti rutinskom nadzoru i time rizikuju razotkrivanje izvora.

Marijine društvene mreže ukazuju na to da je često putovala kako bi promovisala svoj umetnički portal imena 5’14. Gardijan tako piše da je posetila i zagrebački umetnički sajam barem dva puta. Putovala je i u Veliku Britaniju nekoliko puta, gde je izlagala umetničke radove u jednom edinburškom tržnom centru.

– Bila je super prijateljski raspoložena. Stavila me u svoju veb galeriju, a izlagala je i moje radove u Edinburgu. To je bila ogromna stvar za mene, jer retko imam priliku da izlažem svoje radove u inostranstvu – rekao je Jure Kralj, fotograf iz slovenačkog Maribora.

Drugi umetnici opisali su susret s Marijom u Zagrebu prošlog novembra.

– Uglavnom smo imali opuštene razgovore i šalili se kako bi kratili vreme – prisetila se jedna hrvatska umetnica koja je prisustvovala umetničkom sajmu i s Majer razmenila kontaktne podatke.

Giš je pak tvrdio na svojem argentinskom pasošu kako je rođen u Namibiji 1984. godine. Vodio je prilično nezapaženi startup DSM&IT, koji je nudio softver za organizovanje mejlova, blokiranje virusa, zlonamernog softvera i neželjene pošte. Prijatelj para koji je preuzeo probnu verziju softvera rekao je da sumnja da bi itko platio za takav proizvod.

– Nisam bio baš impresioniran. Bio je pet godina iza trenutne tehnologije u Evropi ili čak bilo čega što je proizvedeno u Rusiji – rekao je prijatelj.

Par je govorio španski kod kuće i engleski s većinom svojih društvenih kontakata. Tvrdili su da su da im je slovenački bio previše komplikovan za savladavanje. Gardijan piše kako su verovatno mislili da bi ruski naglasak mogao biti uočljiviji na nekom drugom slovenskom jeziku, poput slovenačkog.

Par za sada ćuti

Postoje znakovi da je par bio deo šire ilegalne mreže SVR-a – ubrzo nakon hapšenja u Ljubljani, jedna Grkinja je napustila Atinu, a jedan Brazilac Rio de Žaneiro.

Grčke vlasti veruju da su njih dvoje takođe bili ilegalci SVR-a, prema izveštajima grčkih medija, te da su možda pobegli u strahu da bi ih par uhapšen u Sloveniji mogao odati vlastima.

– Rasprostranjenost moskovskih špijunskih operacija učinila ih je jedinstvenom pretnjom – objasnio je Janez Stušek, koji je do juna prošle godine bio direktor slovenačke obaveštajne agencije Sova.

– Verujem da su Kinezi uglavnom zainteresovani za ekonomska pitanja, ali Ruse zanimaju uglavnom političke teme, o EU i NATO-u – dodao je, prenosi „Telegraf“.

Stušek kaže i kako su se kontraobaveštajne akcije u potrazi za ilegalcima intenzivirale.

– Ilegalci su uvek bili na dnevnom redu, ali nakon invazije je nivo pažnje na njih porastao – otkriva Stušek.

Fajon je u četvrtak rekla da su vlasti produžile pritvor uhapšenog para, te da pozivaju ruskog ambasadora u Sloveniji kako bi razgovarali o slučaju.

Par u pritvoru, navodno, nije bio rečit.

– Prihvatili su situaciju stoički. Očigledno je da su profesionalci. Ne razgovaraju – rekao je jedan izvor, dodajući da se pregovori o razmeni odvijaju na visokom nivou.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare