SPEKTAKL U BEOGRADU: Počinje finalni turnir regionalne lige

Na bazenu Sportskog centra “11. april” ovog vikenda održava se finalni turnir regionalne Premijer lige. Vaterpolo klub Novi Beograd je kao prvoplasirani tim u ligaškom delu, u kom je u 11 kola zabeležio isto toliko pobeda, obezbedio je domaćinstvo pa će na svom bazenu biti u prilici da brani trofej osvojen prošle godine.

U prvom polufinalnom duelu koji je na programu danas od 18 časova, sastaju se kragujevački Radnički i Jadran iz Splita, dok će dva sata kasnije u drugom polufinalu snage odmeriti Novi Beograd i dubrovački Jug.

S obzirom da će se za trofej najbolje ekipe u regionu boriti četiri tima koji su i ovogodišnji učesnici Lige šampiona, nema sumnje da na bazenu Sportskog centra “11. april” predstoji pravi vaterpolo spektakl, a pred start turnira o očekivanjima i ambicijama na zajedničkoj konferenciji za medije govorili su treneri i kapiteni Radničkog, Jadrana, Novog Beograda i Juga.

Kragujevčani su Regionalnu ligu osvojili 2021. godine pobedivši Dubrovački Jug na Fajnal-foru u Zagrebu. Ove sezone Radnički je tri puta igrao protiv Splićana i zabeležio je jedan remi i dva poraza.

Nemamo ni jednu pobedu u duelu sa Jadranom ove sezone, pa su Splićani svakako favoriti u ovom meču, pogotovo ako se u obzir uzme naša trenutna forma i rezultati koje smo imali u prethodnom periodu. Ovo je treće naše učešće na finalnom turniru Jadranske lige, to je ispinilo neke naše ambicije, ali se svakako ne zadovoljavamo činjenicom da samo budemo učesnici. Tako smo pre tri godine došli u Zagreb i osvojili trofej. Prošle godine smo izgubili od Novog Beograda u polufinalu, a sada najmanje što očekujemo je da pokušamo da pobedimo Jadran i da se plasiramo u finale”.

O atmosferi u kragujevačkoj ekipi govorio je Filip Janković, kapiten Radničkog:

Atmosfera u timu je dobra, nisu nas uzdrmali prethodni rezultati. Ne tražim neki alibi, ali nismo bili kompletni na nekoliko prethodnih utakmica na kojima smo doživeli poraze. Idemo na pobedu, iako je Jadran favorit. Jako se dobro poznajemo i trudićemo se da iskoristimo naše prednosti”, rekao je Janković.

Splićani su ligaški deo takmičenja završili na drugom mestu, ovo im je drugo učešće na Fajnal-foru, a očekivanja je prvo izneo trener Jadrana Jure Marelja:

Ove sezone više puta smo se sastajali sa Radničkim nego sa nekim hrvatskim klubovima, tako da nepoznanica nema. Teško je govoriti o favoritu u ovom trenutku, jer smo prošli kroz veoma tešku evroligašku sedmicu. Utakmica će svakako biti otvorena, došli smo da se nadigravamo i pokušaćemo da pobedimo u polufinalu, a onda je u finalu sve moguće”, konstatovao je Marelja.

Na poslednjem turniru ligaške faze takmičenja koji je održan u Splitu, Jadran je ostvario maksimalan učinak, a kapiten tima Anđelo Šetka se nada da će se taj rezultat ponoviti i u Beogradu:

Igrali smo kod kuće, bilo je mnogo lakše igrati na svom bazenu. Ti trijumfi su nam mnogo značili, ali u sportu se ne pamti ono što je bilo u ligaškom delu već samo ono što će se ova dva dana dešavati u Beogradu. Radnički ima vrhunsku ekipu, u prethodnim duelima ove sezone bili smo uspešniji, ali večeras će biti jedna potpuno nova priča. Mi ćemo se potruditi da pružimo maksimum, da izgledamo kao prava ekipa i nadam se da ćemo biti uspešni”.

Novi Beograd brani titulu, a trener Novobeograđana Živko Gocić konstatovao je da uvek trofej teže braniti nego ga osvajati:

Nakon utakmice Lige šampiona protiv Marseja u utorak koju smo dobili, svi treninzi bili su usmereni na priprmu duela sa Jugom. Očekujemo izuzetno zanimljiv meč protiv vrhunske ekipe kakva je Jug. Deceniju unazad oni imaju veoma ozbiljnu ulogu ne samo u regionu već i u Evropi. Očekujem zaista veliku borbu i verujem da ukoliko mi pružima naš maksimum u ovom trenutku možemo da se nadamo dobrom rezultatu. Izuzetno respektujemo ekipu Juga, ali verujemo i u svoje snage i nadamo se da ćemo uspeti da se plasiramo u finale”, rekao je Gocić.

Kapiten Novog Beograda Dušan Mandić ističe da će se maksimlano potruditi da se na pravi način iskoristi prednost domaćeg terena:

Veliko mi je zadovoljstvo što igramo na našem bazenu. Želimo da ostvarimo isti rezultat kao i prošle godine. Naš protivnik u polufinalu je jedna izuzetna ekipa. Dobro poznajemo Jug, jer smo već odmeravali snage ove sezone, tako da neće biti nekih noviteta i tajni. Onaj ko bude skoncetrisaniji i smireniji u tim ključnim trenucima utakmice izboriće plasman u finale”, poručio je Mandić.

Jug je najuspešniji klub u regionalnom takmičenju sa četiri osvojene titule, a u tekućoj sezoni već su osvojili jedan trofej i to u Kupu Hrvatske. Na poslednjem ligaškom turniru regionalne lige u Dubrovniku, Jug je poražen od Novog Beograda pa će sada imati priliku za revanš:

Odigrali smo dobru sezonu što se tiče Jadranske lige. Na poslednjem turniru smo pokušali da napadnemo to prvo mesto, ali smo poraženi od Novog Beograda, pa smo izgubili još jednu utakmicu tako da ne samo da nismo završili kao prvi nego smo zauzeli tek četvrto mesto. Tako smo dobili verovatno najtežeg mogućeg protivnika, ali samim tim izazov je još veći. Koliko god Novi Beograd bio jača ekipa na papiru i sa više iskustva, mi ćemo učiniti sve da zabeležimo pobedu. Nadam se našoj dobroj igri”, izjavio je trener Juga Vjekoslav Kobešćak.

I kapiten Juga Loren Fatović očekuje uzbudljivu utakmicu:

Svakako da nemožemo reći da smo u duelu sa Novim Beogradom na njegovom bazenu favoriti, ali sigurno da u meč nećemo ući sa unapred podignutom belom zastavom. Videćemo dokle nas takav stav i pristup može dovesti. Nadamo se pobedi, ali nema sumnje da će utakmica biti vrhunska. Igramo protiv favorita za osvajanje titule, ali ne pomišljamo na predaju i potrudićemo se da pružimo maksimum”, zaključio je Fatović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare