PUTIN SE NE ŠALI! RASPOREĐIVANJE NUKLEARNOG ORUŽJA: Odgovor na najave Britanije da će Ukrajini poslati municiju sa uranijumom

Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu na TV kanalu Rusija 24 .

„Od 3. aprila počinjemo obuku posada, a 1. jula završavamo izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije“, rekao je Putin, prenosi RIA novosti.

On je naveo da je Rusija već pomogla Belorusiji da ponovo opremi avione i da joj je poslat raketni sistem Iskander, a naglasio je da se raspoređivanjem nuklearnog oružja u toj državi ne krše obaveze iz Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Putin je istakao da je razlog za ovakav korak najava Belike Britanije da će Ukrajini poslati municiju sa osiromašenim uranijumom i dodao da Moskva sada radi ono što su Sjedinjene Američke Države radile decenijama.

„Mi ne predajemo svoje oružje, kao što ga ni SAD nisu predavale svojim saveznicima. U principu, radimo sve ono što su oni radili deceniju. Oni imaju saveznike u određenim zemljama i njihove posade su obučene, a mi ćemo uraditi isto“, rekao je Putin.

Imamo nekoliko stotina hiljada granata sa uranijumom

Putin je zapretio da će upotrebiti granate sa osiromašenim uranijumom u Ukrajini ako ih Kijev dobije od Zapada, kao što je nedavno pomenuo britanski zvaničnik.

„Rusija, naravno, ima čime da odgovara. Imamo, bez preterivanja, nekoliko stotina hiljada takvih granata. Trenutno ih ne koristimo“, rekao je Putin.

On je ukazao da municija sa osiromašenim uranijumom koju će Zapad prebaciti u Kijev ne spada u oružje za masovno uništenje, ali stvara radioaktivnu prašinu i zbog toga se smatra veoma opasnom, a ako se bude koristila zasejane površine će neminovno biti zagađene, što će stvoriti opasnost i za stanovništvo i za životnu sredinu.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi rekla je u utorak da će London Ukrajini poslati tenkove „Čelendžer 2“ i municiju za njih, uključujući i protivoklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum, nakon čega je Putin upozorio da će Rusija na to odgovoriti.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare