PAPA PROŠIRIO PRAVILA U BORBI PROTIV SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA: Potvrdio volju za nastavak borbe protiv svih zločina

DANAS je papa Franja proglasio nova pravila u proceduri sprečavanja i u borbi protiv fenomena seksualnog zlostavljanja maloletnika unutar Katoličke crkve, a nakon četiri godine eksperimentisanja, sa stupanjem na snagu 30. aprila.

Papa Franja je tim činom potvrdio volju za nastavak borbe protiv svih zločina. Posebno je uočljiva novina da se odredbe odnose i na odgovornost episkopa, verskih poglavara i sveštenika zaduženih za vođenje određene crkve ili prelature.

Normama se dodaju i one koje se odnose „na vernike laike koji su bili ili jesu moderatori međunarodnih udruženja vernika koje je priznala ili osnovala Apostolska stolica a za počinjena dela dok su bili na funkciji“.

Drugi pišu

     Četiri godine konsultacija sa episkopatima i dikasterima Rimske kurije, osim uvođenja odgovrnosti za laike pravila se odnose i na „ranjiva“ odrasla lica, važna promena odnosi se na zaštitu onih koji prijave zlostavljanje dok je ranaije bilo navedeno da se ne može nametnuti obaveza ćutanja podnosiocu prijave.

       Novi Dokument pokriva i uznemiravanje i nasilje nad maloletnicima i ugroženim odraslim licima, a takođe pokriva seksualno nasilje i uznemiravanje koje je posledica zlouptrebe ovlašćenja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare