OSTVARILI PROFIT OD 150 MILIONA EVRA: Grupa krijumčara uhvaćena u Italiji, švercovali gorivo iz Slovenije i Hrvatske

Evropsko javno tužilaštvo u Bolonji i italijanska finansijska policija Parme izvršili su juče nalog za zamrzavanje imovine u iznosu do 149 miliona evra, saopštilo je Evropsko tužilaštvo. Kako su objasnili, radi se o istrazi kriminalne grupe koja je švercovala gorivo iz Hrvatske i Slovenije u Italiju.

„Nalog o zamrzavanju izdao je istražni sudija Parme, na zahtev EPPO, protiv pet lica i dve kompanije umešanih u trgovinu gorivom. U Parmi je izvršena sudska odluka o zapleni gotovine, bankovnih računa i nekretnina, Potenca i Salerno“, najavio je on.

Milioni evra skriveni ispod poda

Tokom pretresa, italijanska policija otkrila je milione evra u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od kompanija pod istragom.

Istragom je obuhvaćena kriminalna grupa koju čine tri osobe, svi Italijani koji rade iz Dubaija, Majamija i Salerna. Oni se sumnjiče da su gorivo na italijansku teritoriju unosili iz Hrvatske i Slovenije i preprodavali ga po niskoj ceni, koristeći više fiktivnih firmi kao posrednike. „Gorivo je na kraju prodato kompaniji sa sedištem u Parmi, za koju se veruje da je počinila prevaru sa PDV-om, dozvoljavajući joj da preproda dotičnu petrohemiju ispod tržišnih cena, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na poštene trgovce“, saopštio je EPPO.

Prema istrazi, gorivo je uvezeno preko dve kompanije sa sjedištem u EU iz rafinerija u Sloveniji i Hrvatskoj vozilima hrvatskog transportnog preduzeća kojim upravlja jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja. Gorivo se prodavalo na 17 benzinskih pumpi u italijanskim gradovima Parma, Pjaćenca, Ređo Emilija, Modena, Ferari, Breša, Lodi i Verona.

Šteta u italijanskom budžetu od preko 90 miliona evra

„U nekim slučajevima je kao posrednik korišćena kompanija sa sedištem u Potenci, čija je jedina svrha bila da se uvede dodatni fiktivni korak u trgovinskom lancu, kako prevara ne bi bila direktno povezana sa kompanijom sa sedištem u Parmi. Kompanija Tampon takođe je osumnjičena za poresku prevaru“, dodaju evropski tužioci.

Procenjuje se da je ta šema nanela više od 92 miliona evra štete poreskoj administraciji u Italiji, u vezi sa neplaćenim porezom od 2016.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare