NEŠTO SU PRONAŠLI NA MORSKOM DNU KOD GASOVODA, OGLASILA SE DANSKA! Ministarstvo odbrane šalje specijalce na lice mesta, obratili su se i Rusima – ovo mora da se razjasni!

Danska je saopštila danas da je pozvala operatera gasovoda Severni tok 2 , kompaniju „Severni tok AG“, da učestvuje u pokušaju da se sa morskog dna podigne nepoznati objekat otkriven u blizini gasovoda.

Prošle nedelje, danske vlasti su saopštile da je tokom inspekcije pronađen predmet cevastog oblika, da iz dna viri oko 40 centimetara i da je širok desetak centimetara. Gasovodom rukovodi operater „Severni tok 2 AG“ čije je sedište u Švajcarskoj.

„Kako bi se razjasnila priroda predmeta, danske vlasti donele su odluku da ga izvuku uz pomoć Ministarstva odbrane. Danska Agencija za energetiku zato je pozvala vlasnika gasovoda da učestvuje u operaciji „,  navodi se u saopštenju Agencije za energetiku, prenosi TASS.

Danska agencija za energetiku, prema saopštenju, čeka na odgovor od Severnog toka AG pre nego što počne sa operacijom.

Operater gasovoda je pod kontrolom ruske energetske kompanije „Gasprom“.  

Vlasti su procenile da sporni predmet ne predstavlja bezbednosni rizik. Brod Gasproma je pronašao dokaze koji bi mogli da ukazuju na postojanje još jedne eksplozivne naprave na gasovodu Severni tok, 30 kilometara od mesta ranijeg  terorističkog napada, izjavio je 14. marta ruski predsednik Vladimir Putin. 

U septembru prošle godine tri eksplozije odjeknule su na gasovodima „Severni tok“ koji su izgrađeni radi prenosa ruskog gasa ka Nemačkoj. 

Eksplozije su se dogodile u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske. Obe zemlje su saopštile da su eksplozije namerno izazvane, ali još nisu utvrdile ko je odgovoran.  

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare