Piksi najavio iznenađenje u sastavu, Tadić uveren u uspeh: „Šokantno je da 24 godine nismo na EP“

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, kao i kapiten Orlova Dušan Tadić, obratili su se fudbalskoj javnosti pred start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Orlovi na startu grupe G, u kojoj su još i Litvanija, Crna Gora, Bugarska i Mađarska, igraju u petak od 20.45 protiv Litvanije na Marakani.

Tok konferencije:

Piksi je upitan kako teku pripreme i kako na Aleksandra Mitrovića utiče hajka koja se vodi u engleskim medijima.

– Što se tiče priprema za utakmice, sve teče po planu i programu, naravno da pored rada i treninga koji treba da nam posluže da budemo bolji, iskoristili smo vreme da popričamo o svemu. Ja sam zadovoljan, jer osim Luke Jovića koji je zbog zdravstvenih problema morao da napusti reprezentaciju. Atmosfera je odlična, momci su posvećeni izazovima koji nam predstoje.

– Da, upućeni smo u ta dešavanja oko njega. Puno kritika na njegov račun zbog tog crvenog kartona. Razgovarali smo i o tome, ali verujem da se to malo više preuveličava, videćemo šta će biti. Ono što je meni fažno jeste da je on skoncentrisan na reprezentaciju i na njegovu ulogu u timu. To je jako važno i ne verujem da će ga to što se piše mnogo poremetiti. On je posvećen reprezentaciji više od 100 odsto, ubeđen sam da tu neće biti nikakvih problema što se tiče njegove igre i učinka – rekao je selektor.

Tadić se osvrnuo na očekivanja pred meč sa Litvancima, sa kojima je imao prilike da igra u prošlosti.

– Sećam se, igrali smo protiv njih pre 4-5 godina, tvrda su ekipa, verujem da će igrati defanzivno, mi ćemo igrati naš fudbal, napadački, da postižemo golove i uživamo u igri, mislim da smo prebrodili ono što je bilo na SP. Desilo se mnogo lepih stvari, uvek težimo da budemo bolji, imamo novi ciklus, idemo da nastavimo da igramo kako smo igrali, napadački i lepo, to nam je cilj, siguran sam da ćemo ga ostvariti – rekao je Dušan Tadić.

Tadić je istakao da je i dalje šokiran da reprezentacija nije bila na EP 24 godine.

– To je poražavajuće za sve nas i šokantan podatak, svi smo u neverici kada se to pomene. Imamo priliku da ispravimo to. Treba da uživamo i da igramo kao što smo igrali, želimo to žarko i to ćemo ostvariti.

Da li će Gudelju biti drugačija uloga, jer je uvršten u grupu odbrambenih igrača.

– Što se tiče Gudelja, radi se o kvalitetnom i iskusnom igraču, on je pokazao da može da igra na nekoliko pozicija, i u odbrani i u veznom redu, možda može i kao napadač, ali to nije niko još pokušao. On u Sevilji duže već igra na poziciji odbrambenog igrača i vidim da kvalitetno igra, skoncentrisan je na ulogu koju mu trener da. Videćem na kojoj će poziciji igrati, ali meni je lakši posao da imam dve opcije na raspolaganju, to je za trenera dobra stvar, to je moje mišljenje. S obzirom na njegove igre u klubu u poslednjem periodu, zbog toga je na spisku kao odbrambeni igrač, ali znate da on može da igra i tu ulogu, ali i veznog igrača – objasnio je selektor, prenosi Telegraf.

Tadić o novom rukovodstvu FSS

– Uvek smo fokusirani na fudbal i na igru kada dođemo ovde. Ne razmišljamo da li su bili izbori ili nisu, sav je fokus na fudbalu, niko ne razmišlja o drugim stvarima. Smeh, uživanje i pobeda – rekao je Tadić.

Piksi o novom izazovu u kvalifikacijama:

– Kada god se radi o kvalifikacijama, uvek ispred sebe morate da imate cilj koji je realan. Ovoga puta je cilj da želimo da igramo u Nemačkoj. Ali posle predugog perioda, ali znamo da moramo da igramo korak po korak. Kvalifikacije za SP smo prošli kao prvi u teškoj grupi, Ligu nacija smo završili na prvom mestu, što pokazuje da srpski fudbal ima kvalitet. Klizanje je bilo na SP, pucali smo, ali smo promašili metu, ali ispred nas ponovo dolazi izazov koji se zove EURO, želimo da budemo deo najveće evropske smotre fudbala, ali moramo da idemo korak po korak. Sada razmišljamo o Litvaniji, a onda oko ponoći ćemo da razmišljamo o Crnoj Gori. Ono što mi je bitno da igrači shvataju važnost ove prilike koja ne sme da se propusti. Kvalifikacije su takve da se boriš za jedan cilj. Bila je Doha, sada je Nemačka. Nema razlike, želimo da nastavimo da budemo deo najvećih takmičenja i potrudićemo se dođemo do toga.

Piksi najavio iznenađenje u sastavu

– Spremamo, zato smo i ovde. Biće ih. Za vas je uvek, šta god da uradim „Piksi šokirao i iznenadio“. A ja gledam da uradim najbolje što je moguće da izvučem najbolje iz ovih momaka, ne mogu da pričam o sastavu, ali ne sumnjam da će naslovi biti da sam napravio iznenađenje. Ja ne zaboravljam da za tri dana imamo novu utakmicu, mora se napraviti dobra strategija, verujem da ću je napraviti.

Litvanski novinar upitao je Piksija da li crveni karton za Mitrovića može da bude problem za Litvaniju, da on sada bude „gladan“ golova.

Taj crveni karton nije dobar za vas. On nije srećan kako je dobio crveni karton, ali siguran sam i to je pokazao mnogo puta da najbolje igra za reprezentaciju, siguran sam da će sutra dati najbolje od sebe za Srbiju, bez obzira na to šta se dešava u Fulamu, mora da zaboravi šta se desilo tamo.

Piksi je još jednom rekao da je cilj Srbije da igra dobar fudbal.

– Naš cilj je da igramo dobar fudbal, da stvaramo šanse i postižemo golova. Ako igramo dovoljno dobro da pobedimo, pobedićemo, ali na kraju, uvek je bitno da pokažete poštovanje prema fudbalu, zastavu, zemlju, za vaše navijače, i na kraju ćete videti kvalitet, a kvalitet određuje ko je bolji. Bitno je da pokušamo da pokažemo dobar fudbal. Srpski navijači vole da vide dobar fudbal, ne vole remi bez golova i šuteva. Cilj je da počnemo dobro, da pobedimo i osvojimo tri gola.

Litvanski novinar upitao je Tadića šta očekuje od Litvanaca?

– Očekujem da se brani, da brane gol i da nas napadnu iz kontra-napada. Ali videćemo, na nama je da pokažemo da smo bolji, fokusiramo se na nas i naš fudbal i stil igre koji forsiramo bez obzira na to ko je rival – odgovoro je Tadić.

Piksi je upitan na kraju i da li razmišlja o eventualnoj promeni sistema u odnosu na utakmice iz Katara, koje nisu dale rezultat u formaciji sa tri igrača u odbrani.

 Fudbal je igra koja se menja, slažem se sa konstatacijom, ali generalno ako se vratimo na taj Katar, mi nismo bili spremni da budemo na nivou na kom smo bili. Postoje razlozi, ali ne bih se vraćao na to. Sada je najbitnije da su igrači dobro, Vlahović, Mitrović, Kostić, Lukić… Izabraćemo sistem koji može da nam donese uspeh. Ako neko kaže da je garancija da budemo sa četiri pozadi, uradiću to, ali vi garantujte to. 

– Treba da se pokaže veća disciplina u odbrambenim zadacima. Nije sporno to što smo uradili, neke stvari moramo da popravimo u odbrambenim zadacima. Vidim da po čitavoj Evropi ovi najbolji klubovi igraju sa tri pozadi, pa ih niko ne kritikuje. Ne pričam o ovome kao da me kritikujete, ali igraćemo u sistemu u kojem smatram da nam donosi rezultat. Da biste pobedili, morate da igrate dobro, da dominirate, da budete tim koji želi da postigne gol. Puno smo razgovarali, obraćakli smo pažnju na neke segmente. Imaćemo video analizu, ono što je po planu, očekujem da budemo potpuno spremni i da ćemo da odigramo kvalitetnu utakmicu.

Na kraju konferencije portparol FSS je rekao da je se sudeći po dinamici prodaje ulaznica na utakmici očekuje oko 25.000 navijača.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare