KINESKA VOJSKA TVRDI DA JE OTERALA AMERIČKI BROD: Razarač navodno „ilegalno uplovio“ u kineske vode, Amerikanci kažu TO JE LAŽ

Kineska vojska saopštila je danas da je „oterala“ američki ratni brod koji je „ilegalno uplovio“ u arhipelag u Južnom kineskom moru, a portparol Indopacifističke komade Vojske Sjedinjenih Američkih Država je odgovorio da je to laž.Razarač USS Milius je „ilegalno uplovio, bez odobrenja kineskih vlasti“ u vode Paracelskih ostrva, izjavio je portparol kineske vojske.

„Pomorske i vazduhoplovne snage su mobilisane da prate i nadgledaju ovaj brod, i da izdaju upozorenje i isprate ga iz te zone“, naveo je portparol, prenosi Kurir.

On je osudio američki manevar koji „podriva mir i stabilnost u Južnom kineskom moru“.

Portparol Indopacifičke komande američke vojske rekao je da je tvrdnja kineske vojske „laž“.

„USS Milius sprovodi rutinske operacije u Južnom kineskom moru i nije oteran“, rekao je portparol i dodao da će snage SAD „nastaviti da lete, plove i deluju tamo gde to međunarodno pravo dozvoljava“.

Pravo na Paracelska ostrva polažu Kina, Vijetnam i Tajvan. Te tri zemlje, kao i Filipini, Malezija i Brunej, polažu pravo na delove ili ceo arhipelag ostrva Spartli, koja su bogata prirodnim izvorima i nalaze se na jednoj od prometnijih pomorskih trgovinskih ruta.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare