DRŽAVA DAJE 2.100 EVRA ZA KUPOVINU POLOVNIH VOZILA! Evo koji uslovi moraju biti ispunjeni za dobijanje subvencije 

Prilikom reciklaže starog EURO 1, 2 ili 3 automobila, bez obzira na njegovu vrednost, u zamenu možete dobiti subvenciju od 2.100 evra za kupovinu novog ili polovnog EURO 6 automobila.

Dodela subvencija trebalo bi da krene od 2024. godine, ali se za sada da se ne zna tačan datum kada će početi prijave ili isplate subvencija. 

Planirano je da država odvoji subvencije za zamenu 140.000 dizel polovnih vozila, ali to uključuje i subvencije za laka teretna vozila i autobuse, za koje se dobija 2.500 i 2.900 evra.

Neki proizvođači automobila su počeli određene modele ili neke njihove verzije da proizvode i pre obavezujućih rokova.

Moguće je da postoje Euro 6 automobili proizvedeni pre 2015. godine ali isto kao što je slučaj sa prethodnim EURO standardima, neki proizvođači su i pre zvaničnog uvođenja određenog standarda proizvodili automobile sa tim standardom. 

Kratka istorija razvoja EURO standarda

Prvi model atomobila EURO 1 standarda je uveden 1993, EURO 2 1996. godine, a EURO 3 2000. godine. EURO 4 standard je u zemljama Evropske unije stupio na snagu 2005, ali je tada bio obavezujući samo za homologaciju novih tipova automobila. Za sve postojeće tipove, ovaj standard postaje obavezujući tek od 1. januara 2006. godine ali su se prvi EURO 4 dizelaši pojavili na proleće 2003. godine. 

Za koliko para može da se kupi EURO 6 auto?

EURO 6 auto može da se kupi za oko 5.000-6.000 evra. Naravno, ukoliko želite malo veći, snažniji i auto sa boljom opremom, cena može značajno da skoči. 

Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da će po pitanju toga na osnovu čega će se određivati koje vozilo ispunjava uslove, subvencije važiti za sva Euro 6 vozila, bez obzira na datum proizvodnje ili prve registracije.

„Ceo proces bi trebalo da bude vezan sa bazom ispitanih vozila prilikom uvoza, tako da će informacije dobijene od prethodno ispitanih vozila biti deo baze informacija. Od prodavca možete da zatražite „UVERENJE O ISPITIVANJU VOZILA – kontrolisanje vozila koje se uvozi kao upotrebljavano“, pošto u tom Uverenju piše koji EURO standard automobil ispunjava. Naravno, ukoliko je auto kupljen kao nov u Srbiji, EURO standard može da se dokaže i na drugi način.“

Kada kompletna procedura bude objavljena, znaće se i potrebna dokumentacija za prijavu za subvencije.

Svima se isplati

Pošto je subvencija 2.100 evra, svako mora da napravi sopstvenu računicu ali će se pomoć svima isplatiti. U zavisnosti od vrednosti automobila koji trenutno imte, koji auto planirate da kupite i koliko novca možete da dodate na subvenciju od toga i zavisi isplatljivost iste. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare