„DA SU IMALI OVAJ PRSLUK, VEROVATNO BI SE ODMAH SPASILI“ Komandir rečne policije o potrazi za trojicom mladića na Dunavu

Potraga za trojicom madića, nestalim pre četiri dana u Dunavu i dalje traje. Nerazdvojnim prijateljima, čamac se prevrnuo na kilometar od Pančevačkog mosta.

Četvrti mladić imao je neverovatnu snagu i ludu sreću da se spase i dopliva do obale. Upravo na mestu, gde je Dunav najsuroviji bila je i novinarka Kurir TV Ivana Jovanović sa sagovornikom.

– Kao što vidite, policijski službenici Jedinice za bezbednost na rekama, zajedno sa ostalim kolegama iz MUP, nastavljaju sa intenzivnom pretragom akvatorije reke Dunav za licima koja su nestala 18. marta u kasnim večernjim satima. Do sada su pronađena dva ranca kao rezultat intenzivne pretrage. Sprovode se opsežne mere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti nađenih predmeta, koje bi nam pomogle u pronalasku lica – kaže Miloš Kostić, komandir rečne policije.

Samo mesto je postalo prioritetno, ali ne i jedino na kojima se vrši potraga za mladićima.

– Na mestima gde su pronađene navedene stvari je fokus na pretrazi terena. Još pretražujemo od mesta gde se dogodila plovidbena nesreća, pa nizvodno do mesta gde postoji mogućnost da se stvari ili lica pronađu – dodao je sagovornik Kurir TV – kaže Kostić.

Komandir rečne policije posavetovao je sve nautičare o pravilima plovidbe.

– Pre svakog isplovljavanja i izlaska na reke treba napraviti mini-plan koji se ogleda u praćenju vremenske prognoze za naredna 24 sata. Potrebno je da na svakom plovilu posedujemo neophodnu opremu poput prsluka koji ja nosim na sebi, automatski sa ampulom koji se aktivima u kontaktu s vodom i drži nas na površini. Za male nautičare propisi nalažu da ne bi trebalo da idu plovnim putem jer je rečni sapobraćaj intenzivan s brodovima koji vuku teret od po nekoliko stotina tona, koji prave talase.

Prokomentrisao je i šta je pomoglo Manetu K. da se spase iz ove drame.

– Po nekim informacijama, Mane se spasao uz pomoć sedišta od stiropora i plute. Da su imali spasilačke prsluke, verovatnoća bi bila veća da iz dramatične situacije izađu sa uspehom.

Na kraju je otkrio i svoja očekivanja u vezi sa epilogom potrage.

– Iskreno se nadam pozitivnom ishodu, naše patrole kao i one ioz ronilačke jedinice su intenzivno na terenu sa svim raspoloživim ljudstvom i sredstvima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare