UKIDANJE KONVERZIJE OSLOBAĐA 15 MILIONA KVADRATA ZA GRADNJU! Stručnjak objašnjava sve koristi od izmene zakona za budžet države

Nacrtom izmena Zakona o planiranju i izgradnji van snage se stavlja Zakon o konverziji prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, što će omogućiti otključavanje više od 5.000 lokacija na kojima može biti izgrađeno preko 15 miliona kvadrata, od čega će država znatno prihodovati!

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miloš Živković objašnjava za Kurir da je ukidanje konverzije u ekonomskom smislu koristan potez, te da će država prihodovati znatno veću količinu novca od izgradnje objekata na lokacijama na kojima se nije gradilo jer je investitorima bilo skupo da plate konverziju nego što bi prihodovala od naknade za konverziju zemljištu na tim lokacijama.

– Smisao ovih zakonskih izmena koji se tiču konverzije, odnosno ukidanja obaveze plaćanja naknade za pojedine imaoce prava korišćenja na građevinskom zemljištu, jeste otključavanje tih lokacija za buduće investicije. Vrlo je značajan broj takvihlokacija koje su u različitim fazama, neke imaju spremne investicije i čeka se da se ukine naknada. Osnovni problem sa konverzijom uz naknadu bio je to što ona nije dala očekivane veće prihode državi, a istovremeno je zaključavala te lokacije, čineći investicije u njih nerentabilnim, odnosno preskupim – naveo je Živković, prenosi Kurir.

Brojka/Činjenice

  • 2009. usvojen Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu
  • 36 miliona evra prihodovala država od ovog zakona za 13 godina
  • 50 miliona evra iznosi vrednost planiranih projekata koji čekaju zbog nerešene konverzije

Sagovornik Kurira navodi da će ukidanje konverzije doneti državi veće prihode od onih koje je mogla da ostvari od konverzije.

– Ono što može da bude problematično jeste činjenica da se ne može isključiti da će u nekom pojedinačnom slučaju ukidanje naknade dovesti do toga da neko konkretno fizičko ili pravno lice po povoljnoj ceni stekne svojinu na građevinskom zemljištu. Medutim, proteklih 14 godina blokade tih lokacija su dovoljna „sankcija“ za takve slučajeve, pogotovo imajući u vidu da je ista „sankcija“ pogađala i one koji su platili više nego fer cenu prilikom sticanja prava korišćenja – istakao je Živković.

On je, kako kaže, potpuno siguran da će ekonomski efekti ukidanja te naknade za privredu Srbije biti vrlo pozitivni.

Iskustvo investitora u praksi

Konverzija blokirala proširenje fabrike Među investitorima koji su zbog konverzije imali određenih smetnji u poslovanju je i kompanija „Filip Moris“. Direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu te kompanije Ivan Miletić za Kurir kaže da su dosadašnja zakonska rešenja iz oblasti konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, kao i planiranja i izgradnje objekata bila solidna, ali da je u primeni dolazilo do nedoumica usled kojih su lokalne samouprave različito tumačile određene zakonske odredbe.

– Sama procedura konverzije prava bez naknade je bila nedovoljno precizna, što je dovodilo do toga da je u praksi bilo nemoguće ostvariti zakonom zagarantovana prava. U slučaju kompanije „Filip Moris“, koja je dosad u svoje poslovanje u Srbiji uložila blizu milijardu evra, to je dovelo do situacije u kojoj nije bilo moguće izvršiti konverziju i obezbediti građevinske dozvole, neophodne za proširenje i podizanje kapaciteta fabrike u okviru samog kompleksa u Nišu. Uprkos tome, mi smo iz godine u godinu postizali rekorde u proizvodnji i izvozu, ali kako bismo nastavili da rastemo i sprovodimo ambiciozne planove koje imamo za fabriku, potrebno je da se zakonske odredbe iz ove oblasti što pre i što preciznije urede – kaže Miletić.

Kako je najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, plaćanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu biće ukinuto za određenu kategoriju lica, ali ne i za zadužbine, sportska društva, preduzeća iz sukcesije sa republikama bivše Jugoslavije, kao i tamo gde je predviđena izgradnja javnih površina ili objekata.

Vesić je istakao da je zaustavljen razvoj oko 5.000 lokacija, a da će ukidanjem naplate konverzije državnog građevinskog zemljišta u privatno vlasništvo biti omogućeno da se izgradi 15 miliona novih kvadrata, te da će to podstaći i stambenu gradnju. Ministar je naveo i da je budžet za 13 godina primene Zakona o konverziji po tom osnovu prihodovao samo 36 miliona evra, a da su izgubljene hiljade radnih mesta, kao i da su lokalne samouprave izgubile stotine milione evra kroz doprinose za građevinsko zemljište.

Prednost

Platili da mogu odmah da investiraju

Profesor Živković navodi da ne zna tačan broj investitora koji su već platili konverziju, ali da je njihova prednost u tome što nisu morali da čekaju 14 godina, čime u velikoj meri otpada primedba da su stavljeni u neravnopravan položaj.

– Oni su plaćanjem konverzije zapravo platili da odmah mogu da investiraju, a ne da čekaju neodređeno vreme – kaže on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare