LAVROV UPOZORAVA LONDON: Ako isporučite Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom to NEĆE OSTATI BEZ POSLEDICA! 

Ukoliko Velika Britanija zaista isporuči Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom to bi bio jedan veliki iskorak prema ozbiljnoj eskalaciji sukoba, upozorio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dok iz ovog ministarstva poručuju da Moskva neće ostaviti London bez odgovora.

„Ovo je korak napred prema daljoj eskalaciji sukoba, pritom veoma ozbiljnoj“, rekao je Lavrov, a zatim i dodao: „Svi se sećaju do čega je dovela upotreba osiromašenog uranijuma u Jugoslaviji i Iraku kada su stradale na desetine hiljada civila i vojnika NATO-a. Došlo je do naglog porasta onkoloških i drugih opasnih bolesti, zemljište je bilo kontaminirano decenijama“.

Izjava je, podsetimo, usledila nakon jučerašnjeg saopštenja da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati Ukrajini municiju sa radioaktivnim elementom, o čemu je za vreme posete kineskog lidera Moskvi najavila zamenica britanskog ministra odbrane, Anabel Goldi.

Prema pisanju ruskih medija, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin dočekao je ovu vest na sastanku sa kineskim kolegom.

Ministar odbrane Sergej Šojgu dodao je da je svet sve bliži nuklearnom konfliktu, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova nazvala je namere Londona „jugoslovenskim scenarijom“.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije objavilo je danas i zvanično saopštenje po ovom pitanju.

London, sahrana kraljice Elizabete
foto: AP/Jeff Spicer

„Izjava Anabel Goldi još je jedna jasna potvrda da London želi da bude na čelu grupe onih koji ne žele dobro Rusiji. Na ovaj način, Anglosaksonci su i javno saopštili da žele da se sukob u Ukrajini podigne na jedan nov nivo. Jasno je pokazana sva ništavnost uverenja britanskih vlasti da žele da se Ukrajina oporavi posle konflikta. Englezi su spremni da zanemare građane Ukrajine“.

Jasno je da Englezi ne mare za to što bi municija sa osiromašenim uranijumom dovela do stradanja velikog broja ljudi i civila, kao i da bi bila naneta nepopravljiva ekološka šteta, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dalje podseća na sve sve teške posledice sa kojim su se suočili narodi Jugoslavije i Iraka, nakon što je Zapad odlučio da u njima upotrebi slične toksične i radioaktivne supstance.

Britanci su pokazali ko je pravi agresor i ko razduvava konflikt u Ukrajini, ali, „London ne bi trebalo da zaboravi da će morati da snosi posledice za sve za šta je odgovoran“, a to uključuje i narušavanje osnovnih načela međunarodnog prava, poručuje Moskva.

Za kraj, Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije još jednom upozorava da ova odluka neće ostati bez posledica.

„Prvobitna reakcija različitih međunarodnih struktura pokazuje da svet ne prihvata ovakve planove Londona“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare