SUTRA SU MLADENCI! Praznik ljubavi, kolačića i poklona koji slave mladi bračni parovi 

Srpska pravoslavna crkva 22. marta slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci.

Srpska pravoslavna crkva  proslaviće sutra Mladence, kao pomen na Svetih četrdeset mučenika sevastičkih postradalih za veru Hristovu 320. godine. Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici/mladenci primaju goste u svoj dom, a oni im donose darove i tako im pomažu na početku bračnog života. 

Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju.

Ovo je praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića koji se premazuju medom. Oni se nazivaju mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Ovaj pravoslavni praznik koji simbolizuje ljubav, sreću i sladak život, a u selu Veliki Izvor čuva se stari recept za pravljenje mladenčića koji su još jedan od simbola današnjeg dana. 

Recept za mladenčiće

Sastojci:

500g brašna
40g svežeg kvasca ili 7g suvog
3 kašike šećera
pola kašičice soli
200ml vode
50ml ulja
rendana korica limuna ili pomoradže
med za premazivanje

Priprema:

Zagrejte vodu tek toliko da bude mlaka, pa skinite posudu sa ringle, dodajte kvasac, kašiku šećera i malo brašna i razmutite. Ostavite da odstoji pet minuta, dok kvasac ne počne da peni. U činiju sipajte preostalo brašno i dve kašike šećera, dodajte aktivirani kvasac, ulje, so i iznendanu koricu pomorandže ili limuna, pa zamesite testo. Ostavite da odstoji na toplom mestu pola sata, dok ne udvostruči volumen. Zatim premesite testo, razvucite ga pomoću oklagije na debljinu od pola centimetra, pa modlom ili rakijskom čašicom vadite kolačiće, ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, izbockajte viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.

Vruće kolačiće izvadite iz rerne, premažite ih medom i služite.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare