KINA OSTAJE PRI SVOME KAD JE REČ O UKRAJINI Detalji sastanka dvojice lidera, Si Đinping jasan: Stojimo na PRAVOJ STRANI ISTORIJE 

Predsednik Kine Si Đinping, koji boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim liderom Vladimirom Putinom je saopštio da, kada je u pitanju Ukrajina, Kina ostaje pri svome.

Si Đinping je naglasio da ima nepristrasan stav o sukobu u Ukrajini i da podržava mir i dijalog, prenosi ruska državna novinska agencija RIA.

Rekao je da je Kina na pravoj strani istorije po pitanju Ukrajine. Kako je rekao, njegova vlada je za aktivno pomirenje i uvek za mir i dijalog.

Si je spomenuo trgovinske odnose između Rusije i Kine na isti način na koji je to činio Putin. Kaže da će fokus biti na rastu tri područja: trgovine energijom, trgovine sirovinama i trgovine elektronikom.

Prethodno je ruski predsednik na istoj konferenciji saopštio da kineski mirovni plan za Ukrajinu „može da posluži kao baza“.

Vladimir Putin je potom naveo i da je veoma pažljivo slušao Si Đinpinga i njegove mirovne inicijative tokom zajedničkih razgovora.

Kineski lider je rekao i da su razgovori sa ruskim kolegom bili veoma produktivni i tom prilikom istakao da računa na dalji kontakt sa Putinom u svakom mogućem smislu.

Takođe, Si Đinping je podsetio da su tokom poslednjih deset godina on i ruski predsednik održavali bliski kontakt i da su i sada u kontaktu kada je reč o strateškim pitanjima.

Si, koji je razgovarao preko prevodioca nakon razgovora s Putinom, rekao je da su razgovori s liderom Kremlja bili otvoreni i prijateljski.

„I danas smo imali veoma iskrene, prijateljske i produktivne pregovore sa Putinom“, rekao je kineski lider.

Takođe je istakao i da su kinesko-ruske veze prevazišle bilateralne odnose i da su od velikog značaja za svetski poredak.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare