FIFA ŠTITI ŽRTVE ZLOSTAVLJANJA: FIFA ulaže žalbu na odluku CAS-a u vezi sa slučajem seksualnog zlostavljanja

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je da će uložiti žalbu na odluku Suda za sportsku arbitražu (CAS) kojom je ukinuta doživatna suspenzija bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Haitija Iv Žan-Barta koju je dobio zbog slučaja silovanja igrača.

Fifa je odlučila da uloži žalbu na odluku CAS-a švajcarskom saveznom sudu, tražeći poništenje odluke CAS-a i novog ispitivanja dosijea„, stoji u saopštenju Fifa, prenosi Kurir.

U novembru 2020. godine sudsko veće Fifa proglasilo je krivim Žan-Barta krivim za „zloupotrebu položaja“ kako bi „seksualno uznemiravao i napadao nekoliko igrača, među kojima je bilo i maloletnih“.

Interno pravosuđe Fifa ga je stoga suspendovalo doživotno „iz svih aktivnosti u vezi sa fudbalom, na nacionalnom i međunarodnom nivou“.

Fifa je donela odluku i da je dužan da plati milon švajcarksih franaka.

CAS je 14. februara odlučio da ukine doživotnu suspenziju, s obzirom da su dokazi izvedeni protiv Žan-Barta u vezi sa optužbama za seksualno zlostavljanje „nekoheretni, neprecizni i kontradiktorni“.

Nakon što je detaljno ispitala odluku CAS-a“, Fifa smatra „da su učinjene povrede procedure i materijalnog prava, posebno činjenica da određene ključne dokaze koje je Fifa stavila na raspolaganje nije uzelo u obzir Arbitražno veće CAS„.

Fifa namerava da nastavi da štiti žrtve seksualnog zlostavljanja i nedoličnog ponašanja u fudbalu i da primeni nultu toleranciju na bilo koji takav čin osoba pod njenom jurisdikcijom„, dodaje u saopštenju ta organizacija.

Slučaj je deo istrage britanskog dnevnika Gardijan objavljen u proleće 2020. godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare