OVO NIJE DOBRO! Investitori uznemireni, zabeležen NAJVEĆI PAD od početka godine!

Evropske akcije danas su u padu, dok su deonice banke „Kredi Svis“ opale za više od 60 odsto nakon što je švajcarska banka UBS pristala da je kupi za 3,23 milijarde dolara (oko tri milijarde evra).

Panevropski berzanski indeks STOXX 600 opao je za 0,8 odsto na otvaranju berze, nakon što je zabeležio najveći nedeljni pad ove godine u petak, prenosi Rojters. 

Deonice banke „Kredi Svis“ oslabile su za 62,3 odsto, nakon objave da će ih preuzeti UBS, a akcije UBS pale su za 8,8 odsto

Investitori su uznemireni vestima da će se AT1 obveznice, sa nominalnom vrednošću od 17 milijardi dolara, proceniti na nulu, što je naljutilo neke nosioce duga koji su mislili da će biti bolje zaštićeni od akcionara.

Širi evropski bankarski indeks je pao za 3,2 odsto, dosegnuvši najniži nivo u poslednja tri meseca.Investitori tvrde da bankarska kriza još nije gotova, iako je švajcarska banka UBS dogovorila kupovinu „Kredi Svis“ banke.

Azijsko tržište bilo je napeto na početku današnjeg trgovanja nakon objave o prezumanju banke „Kredi Svis“ i stvorilo je nove brige u vezi sa izgledima globalnog finansijskog sistema, preneo je Blumberg. 

Rekordno nizak pad AT1 obveznica azijskih banaka i pad akcija britanske banke „HSBC Holdings PLC“ usled zabrinutosti investitora, dovelo je do toga da su dvogodišnje obveznice trezora izbrisale gubitke, dok vrednost evropskih berzanskih fjučersa opadaju.

Direktor „JP Morgan Asset Management“ Bob Mišel rekao je da je rano za procenu kako će se stvari završiti, ali da će američke Federalne rezerve morati da smanje kamatnu stopu do kraja godine.
Federalne rezerve moraju da smanje inflatorni pritisak, kako bi se sprečila recesija, dok sa druge strane dogovor o kupovini „Kredit Svis“ trebalo bi da umanji pritisak na akcije evropskih banaka, istakao je on.  

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare