Novak više nije prvi, a to nije najveći šok – Rafa ispao iz top 10, ovo mu se nije desilo od 2005. godine

Karlos Alkaras smenio je Novaka Đokovića na prvom mesto ATP liste. Ali to nije jedina istorijska promena – Rafael Nadal je prvi put u karijeri ispao iz Top 10 društva.

Alkaras je u nedelju osvojio titulu na mastersu u Majamiju, a zarađeni bodovi su mu omogućili da se vrati na vrh rang liste, piše Sportal. Karlitos sada ima 7.420 bodova, a kako bi ostao na prvoj poziciji moraće da odbrani trofej u Majamiju, koji je na programu od 22. marta.

Đokoviću nije bilo dozvoljeno da putuje u Sjedinjene Američke Države zbog toga što nije primio vakcinu protiv virusa korona, pa srpski teniser nije mogao da se nadmeće na prvom mastersu u sezoni. A neće moći ni na drugom. Zbog toga je Novak ostao na 7.160 bodova. Srbin je 380 sedmica proveo na prvom mestu, a uskoro bi ponovo mogao da popravi svoj rekord.

Uprkos lošijim rezultatima u kalifornijskoj pustinji na trećem mestu je ostao Stefanos Cicipas, dok je četvrtu poziciju zadržao Kasper Rud.

Danil Medvedev se posle finala Indijan Velsa probio na četvrto mesto. Slede ga Feliks Ože-Alijasim, Andrej Rubljov, Holger Rune, Hubert Hurkač i Tejlor Fric.

Ono što ovu listu čini istorijskom je pad Rafaela Nadala na 13. mesto. Legendarni španski teniser je ušao u Top 10 društvo još 25. aprila sad već daleke 2005. i nikada nije napuštao elitu. Danas je njegovom nizu došao kraj, posle ukupno 912 nedelja.

Dakle, prethodna lista bez „kralja šljake“ među najboljh 10 izašla je 18. aprila 2005. Na njoj je prvo mesto držao Rodžer Federer. Najbolje rangirani srpski teniser u tom trenutku bio je Janko Tipsarević, koji je zauzimao 91. poziciju. Novak Đoković je bio na 153. mestu.

Nazadovali su ostali srpski teniseri – Miomir Kecmanović je pao za četiri pozicije i sada je 35. u poretku. Isti slučaj je i sa Laslom Đereom koji zauzima 58. mesto. Dušan Lajović je 76. teniser sveta, a Filip Krajinović je 77.

Hamad Međedović je ušao u Top 200, posle osvajanja titule  na čelendžeru u Mađarskoj. Mlađani srpski teniser je 192.

Najbolje igrače sveta sada čeka masters u Majamiju. Nova rang lista biće objavljena po njegovom okončanju 2. aprila.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare