ESKOBAR NAKON SASTANKA U OHRIDU: Evropski put je strogo vezan za implementaciju sporazuma

Dogovor koji su postigli Kosovo i Srbija na sastanku u Ohridu, u Severnoj Makedoniji je pravno obavezujući, rekao je 20. marta izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) na onlajn konferenciji.

„Pravno je obavezujući u svakom smislu. Nije bilo pitanje potpisa, već pitanje obavezivanja“, rekao je Eskobar. On je istakao da će se na osnovu primene dogovorenog procenjivati dve zemlje na njihovom evroatlanstkom putu.

Evropski put je strogo vezan za implementaciju sporazuma – istakao je on, dodavši da će Amerika aktivno posmatrati proces.

Eskobar je takođe rekao da je bilo potrebno „mnogo političke hrabrosti“ od strane obojice lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija da se postigne dogovor u Ohridu, prenosi Slobodna Evropa.

Kurti i Vučić su, uz posredovanje Evropske unije, 18. marta u Ohridu, u Severnoj Makedoniji dogovorili implementacioni aneks evropskog predloga za normalizaciju odnosa. Eskobar je bio posmatrač u tim pregovorima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare