Vučić nakon sastanka u Ohridu: Nekakav dogovor smo postigli, nisam ništa potpisao, formiranje ZSO prioritet

Vučić se obratio medijima nakon sastanka u Ohridu

Posle gotovo 12 sati završeni su razgovori u Ohridu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je dogovor postignut, ali da ništa nije potpisano, kao i da pregovorima nije kraj. Kako je i najavila pres služba Evropske unije, prvo su se održali odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, nakon čega je usledio zajednički trilateralni sastanak. Pre razgovora istaknuto je da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

00:10 Kurti: Srbija beži od potpisivanja sporazuma

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je večeras nakon trilateralnih razgovora u Ohridu da Srbija „beži od potpisivanja sporazuma“, prenosi Koha.

Kurti je rekao da postoji javni dogovor između strana.

– Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa aneksom implementacije. Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma – rekao je Kurti tvrdeći da druga strana, „kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja, sada sa aneksom“.

On je rekao da je na EU da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno obavezujući.

00:02 Vučić se obraća javnosti u 11 sati

23:49 Eskobar: SAD će uraditi sve da pomognu

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar čestitao je učesnicima u razgovorima na konstruktivnosti.

– Cenim trud koje su ostvarile naše evropske kolege, SAD će uraditi sve i ekonomski i politički da pomognu – rekao je Eskobar.

23:44 Borelj: Priština se složila da odmah krene u proces formiranja ZSO

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da se Priština složila da odmah sa evropskim partnerima sprovede aranžmane koji bi doveli do neke samouprave za srpsku zajednicu.

23:00 Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je nakon sastanka u Ohridu da je nekakav dogovor postignut, ali da pregovorima nije kraj, kao i da ništa nije potpisao iako je Kurti insistirao na potpisu. 

Ovih nekoliko tačaka koje su dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira. Jedna od ključnih tačaka koji je dug i koji će trajati , EU procenivaće koliko je ko uradio.

Predsednik Vučić je rekao da nije u pitanju nikakav sudbonosni dan, kao i da ne planira ništa da potpišeOn je dodao i da ne odstupa od ranije izrečenog stava – da neće biti priznanja tzv. Kosova, kao i da Srbija neće dopustiti članstvo Prištine u UN.

Vučić je rekao da će u nedelju građanima izložiti tačku po tačku, a da će narednih dana u parlamentu primati grupe.

– U implemetacionom planu za nas je od velikog značaja što je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranju ZSO, i morma da sam zbog toga zaista zadovoljan, još se govori i o nestalim osobama priča se i o donatorskoj konferenciji. Ja znam da nisam potpiso ništa obojica smo stavili šta su njihove a šta naše crvene linije. Mislim da smo dogovorili nešt da ćemo nastaviti da radimo na tome. Ja ću sutra predstaviti svaku tačku, od ponedeljka biću spreman da primam na konsultacije predstavnike parlamenta u mesecima pred nama nije lak posao. Ja verujem da će Prištinska strana ispuniti odmah formiranje ZSO, ako mi budemo žeeli da istrajemo na EU putu naš napredak biće cenjene i po tome koliko smo spremni da oimplementiramo dogovoreno – naveo je Vučić.

On je dodao da je razgovor bio pristojan uprkos brojnim neslaganjima i zahvalio se evropskim predstavnicim na korketnosti. Na pitanje da li to znači da će ZSO biti formirana on je rekao da postoje rokovi za formiranje zajedničkog monitoringa.

– Tako piše na papiru, da li će biti ili neće ko zna. Ja sam mislio da će biti 2013/2014. godine. Ko zna šta će biti u budućnosti, to je težak proces ja sam rekao koje su naše crvene linije, a rekao je i Kurti. Reč je o procesu u kojim se svako bori za sebe, da li ćemo uspeti ili nećemo videćemo. Ako se krene u dobrom smeru onda sledi povratak u institucije, jer ja znam kako smo došli do ovoga. Ljudi moraju da žive bolje i mi moramo da  ronalazimo rešenja, a to desiće se preko noći, to je bezveze, moraćemo da nastavimo da radimo i oni će da cene to odvojeno, ako Priština ne ispuni formiranje ZSO nema napretka za Prištinu. Srbija nije spremna da uradi to i to, nema napretka za Srbiju. To je novo i to će ovih dana biti ubačeno u pregovarački okvir. Nemojte da sumnjate da će se pritisci i na jedne i na druge nastaviti. Niti je Kurti mnogo srećan zbog toga, niti ja skačem u nebo, jer znam da nemam problem sa nečim danas ali ću imati sutra – istakao je Vučić.

Na pitanje stranih novinara da li je spreman da poseti Prištinu i tamo se sretne sa Kurtijem, Vučić je odgovorio da to nije problem jer se sreću stalno, ali da imaju drugačiji pogled na status Prištine.

– Dobro je što se češće srećemo za naše odnose. Posebno volim da odem, nekad je to bio deo Prištine, ne znam da li je to i danas, u Gračanicu. Imate divan manastir, nekoliko dobrih kafana i mnogo odličnih domaćina kod kojih volim da idem. Pa ja vas pozivam da dođete tamo i da odemo na slavu da se lepo počastimo, pojedemo, popijemo, taman za prijateljstvo među Srbima i Albancima. Dogovoreno? – uzvratio je Vučić

On je naveo da će pritisci biti nastavljeni i na jednu i na drugu stranu.

22:02 Završeni razgovori u Ohridu 

Portparol EU Peter Stano potvrdio je na svom Tviter nalogu da su sastanci završeni i da će se visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kratko obratiti novinarima.

21:16 Trilateralni sastanak ušao u 12. sat

Trilateralni sastanak još uvek traje, razgovori u Ohridu ušli u dvanaesti sat.

20.55 Bujar Osmani sa Eskobarom i Lajčakom o dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani razgovaro je danas u Ohridu sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o dijalogu Beograda i Prištine.

Osmani je u objavi na Tviteru naveo da su razgovarali o važnosti postizanja sporazuma Beograda i Prištine i pomoći EU i SAD u dijalogu dve strane.

– Razgovarali smo o važnosti postizanja sporazuma Kosova i Srbije i dragocenoj pomoći Evropske unije i SAD. Ohridski sporazum, Sporazum o prijateljstvu i Prespanski sporazum su primer da je rešenje kroz dijalog moguće – napisao je Osmani na Tviteru.

19:05 Eskobar: Očekujem finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je danas u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

16.45 Završen prvi deo trilaterale 

Završen je prvi deo trilateralnog sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima. Posle pauze, razgovori su nastavljeni.

15.26 Počeo trilateralni sastanak

Počeo trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, sa zvaničnicima EU – visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Sastanku su prethodili odvojeni bilateralni susreti Vučića i Kurtija sa Boreljom i Lajčakom. U Ohridu se danas održava sastanak na visokom nivou u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU.

14.00 Pendarovski: Pozitivan ishod susreta Vučić-Kurti bio bi dobar za ceo region

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg susreta Vučića i Kurtija, bio dobar za ceo region.

„Ako na kraju susreta bude pozitivnih vesti, to je dobro za čitav region“, kazao je Pendarovski, prenose makedonski mediji.

Pendarovski je rekao da ne može da daje prognoze i dodao da Vučiću i Kurtiju želi „dobar i uspešan rad“.

On je odrečno odgovorio na pitanje da li je ovo „Dan D“ za pregovore između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, preneo je portal Vesti.mk.

11.55 Eskobar: Prilika za ceo region

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je sastanak Vučića i Kurtija u Ohridu istorijska prilika.

„Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek„, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje šta su njegova realna očekivanja od današnjeg sastanka, on je rekao da je najveće očekivanje finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

11.55 Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno se sa Boreljom i Lajčakom sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, predviđen je trilateralni sastanak.

11.10 Stoltenberg poručio da su pregovori važni

„Dogovori pod okriljem EU u Ohridu su bitni i očekujem od predsednika Srbije i Aljbina Kurtija da budu konstruktivni i naprave napredak. Ovo je ključno za dugotrajnu stabilnost i budućnost regiona u Evropi i evroatlantskoj strukturi“, naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Generalni sekretar NATO je dodao da će KFOR „nastaviti da radi na tome da na Kosovu bude situacija stabilna i miroljubiva“.

11.02 Kurti: Razgovaraće se o planu implementacije

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas, uoči razgovora sa predstavnicima EU, da će u Ohridu biti razgovora o planu implementacije sporazuma „jer nema gotovog teksta“.

„Sve dok nema gotovog teksta, ne može biti zaključenja razgovora, a dok nema zaključenja razgovora, ne može biti ni dogovora. Ovde sam za principijelan, otvoren, ozbiljan dijalog koji treba da rezultira dogovorom, a dogovor znači konačan i usaglašen tekst. Nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima“, rekao je Kurti, preneo je „Reporteri“.

Kurti je, pre sastanka sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, istakao da je, osim što je optimista, došao „sa dobrom namerom i voljom“.

„Želim da ranije postignuti sporazum, koji nažalost nije potpisan u Briselu 27. februara, bude nastavljen kroz razgovore o planu implementacije i na ovaj način da se završi sporazum o normalizaciji“, dodao je Kurti.

On je istakao da će uraditi sve najbolje za javni interes i sve građane bez razlike za nacionalnu pripadnost.

Premijer Aljbin Kurti obratio se novinarima nakon sastanka koji je imao sa šefom Demokratske unije za integraciju (DUI) Alijem Ahmetijem, a da je posle razgovarao sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

„Potom ću ići na sastanak sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a onda ću imati bilateralne sastanke sa evropskim posrednicima, sa Boreljom i Lajčakom, koji prethodi trilateralnom sastanku“, dodao je Kurti.

10.42 U Ohridu počeo sastanak Vučića, Borelja i Lajčaka

10.35 Borelj poručuje da su oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid

„Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa – sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa“, napisao je Borelj na Tviteru.

10.07 Predsednik Vučić se sastao sa premijerom Kovačevskim

„Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga“, napisao je Vučić na Instagram nalogu „budućnostsrbijeav“.

9.20 Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid. Sastanak će biti održan u Vili Ohrid.

Prethodno će se sastati sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

U Ohridu je trenutno u toku sastanak Kovačevskog i predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Sastanak, koji je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj i na kome su učešće potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, odvijaće se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare