UŽIVO PREDSEDNIČKI IZBORI U CRNOJ GORI: Otvorena birališta, u trci za predsednika države 7 kandidata

Crnoj Gori danas se održavaju predsednički izbori, a u 7 sati su otvorena sva birališta u Crnoj Gori.

Sedam kandidata učestvovaće u ovogodišnjoj trci za predsednika, a biračka mesta biće otvorena do 20 sati.

U izbornoj trci učestvuju aktuelni predsednik države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, predsednik Demokrata Aleksa Bečić, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković i influenser Jovan Radulović.

07.04 – CEMI prati izbore

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) će danas održati šest pres konferencija za čije praćenje je akreditovano ukupno više od 70 novinara/ki, snimatelja i fotografa/kinja iz 22 medija, od čega je šest regionalnih, a tri medijske kuće sa nacionalnom frekvencijom.

07.00 – Otvorena birališta

Danas se održavaju predsednički izbori, a upravo su otvorena sva birališta u Crnoj Gori.

Glasačko pravo na predsedničkim izborima ima 542.154 građana – najviše u Podgorici – 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777.

Ovo su četvrti predsednički izbori od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema, piše Kurir.

Za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana – 2. aprila.

U drugom izbornom krugu učestvovaće dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova. Za predsednika države, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

Predsednici Crne Gore do sada su bili Momir Bulatović, Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Predsednik se bira na pet godina.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare