PRELIMINARNI REZULTATI PREDSEDNIČKIH IZBORA U CRNOJ GORI Đukanović vodi, Milatović najbliži drugom krugu

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović vodi u trci za predsednika Crne Gore, dok je zamenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović najbliži drugom krugu. Prema preliminarnim rezultatima Milatović ima prednost u odnosu na lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića. U Crnoj Gori danas su održani predsednički izbori, na kojima je glasačko pravo imalo više od 542.000 građana. U trci za predsednika Crne Gore je sedam kandidata, a biračka mesta su zatvorena u 20 sati.

Prema prvim procenama na osnovu 69 odsto obrađenih glasova, koje CeMI prikazuje u realnom vremenu, Milo Đukanović osvojio je 35,3 odsto glasova, Jakov Milatović 28,8 odsto, Andrija Mandić 19,4 odsto. Kandidat Demokrata Aleksa Bečić osvojio je 11,3 odsto, Draginja Vuksanović Stanković tri odsto glasova, Goran Danilović 1,3 odsto, a Jovan Radulović 0,8 odsto glasova.

Na konferenciji za novinare CeMI-ja rečeno je da im je tokom dana pristigao veliki broj prigovora o kršenju izbornih pravila, ali da nijedan nije onemogućio sprovođenje izborne volje građana.

Ipak, jedno biračko mesto u šavničkoj opštini ostalo je zatvoreno, što u CeMI-ju smatraju nedopustivim.

Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. aprila. U drugom krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Predstavnica CEMI Ana Nenezić kazala je da su u pitanju preliminarne procene a ne nikako konačni rezultati. Ona je kazala da javnost sada ima uvid u prve procene, i da je to veoma važna stvar kada je u pitanju transparentnost procesa. 

– Vidite da je naša konačna procena izlaznosti 62,7 odsto – rekla je Nenezić. 

Ona je najavila da će CEMI imati tri konferencije za medije tokom izborne noći, kako se procenat obrađenog materijala bude menjao. 

– Javiće se s novim podacima čim pređemo 50 odsto obrađenog materijala – rekla je Nenezić.

CDT: Đukanović 41.5 odsto, slede Milatović i Mandić

Centar za demokratsku tranziciju objavio je preliminarne rezultate na osnovu 41.5 odsto obrađenog uzorka i prema tim podacima, Milo Đukanović je osvojio 42.2 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 22 odsto, a Andrija Mandić 19 odsto.

Na četvrtom mestu je Aleksa Bečić sa 11.6 odsto, Draginja Vuksanović Stanković ima 3.4 odsto, Goran Danilović 1.2 odsto, a Jovan Radulović 0.6 odsto.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare