EGIPAT U NEZAPAMĆENOJ KRIZI Građani se bore da prehrane porodice: ULJE I SIR LUKSUZ

Egipat se suočava sa sve većom ekonomskom krizom koja je toliko teška da se većina stanovnika bori da prehrani svoje porodice.

Mnoge zemlje se bore sa rastućom inflacijom, ali u Egiptu stopa inflacije ovog meseca iznosi čak nešto više od 30 odsto, tako da su za mnoge stanovnike osnovne namirnice, kao što su ulje i sir, postale luksuz, objavio je danas Bi-Bi-Si.

U Egiptu su u roku od nekoliko meseci za pojedine proizvode udvostručene ili utrostručene cene, tako da jedno jaje, na primer, košta čak 0,16 dolara.

Najnoviji saveti egipatskih vlasti o ishrani sugerišu da se kuvaju pileće nogice, bogate proteinima, koji se obično rezerviše kao ostaci za pse i mačke, a ta preporuka je izazvala bes i pojačane kritike vlade, navodi britanski javni servis.

Deo razloga za veliku ekonomsku krizu u Egiptu je što se zemlja u velikoj meri oslanja na uvezenu hranu, a ne na domaću poljoprivredu, da bi prehranila populaciju veću od 100 miliona ljudi.

Tokom prošle godine egipatska funta je izgubila polovinu svoje vrednosti u odnosu na američki dolar, a u januaru, kada je egipatska vlada ponovo devalvirala valutu, to je značajno povećalo cenu namirnica iz uvoza, kao što je žito.

Egipat je drugi najveći svetski uvoznik pšenice, a Rusija i Ukrajina su njegovi primarni dobavljači, tako da je rat poremetio uvoz, dok su cene pšenice, a samim tim i hleba, povećane.

Ruski i ukrajinski turisti su pre rata masovno posećivali Egipat, a egipatski turizam, koji je nekada imao udeo od oko pet odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP), već je pre toga bio teško pogođen pandemijom korona virusa.

Gotovo polovina prihoda države ide na otplatu dugova Međunarodnom monetarnom fondu koji iznose 90 odsto egipatskog BDP-a.

Prethodne ekonomske krize dovele su do nereda i doprinele odlasku sa vlasti dva bivša egipatska predsednika, Hosnija Mubaraka i Mohameda Morsija, a već postoje znaci da će rastući gnev javnosti zbog sadašnje krize ponovo izazvati nemire, preneo je BBC.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare