Vesić i SКGO: Podrška izmenama Zakona o planiranju i izgradnji 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština o izmenama Zakona o planiranju i izgradnju, posebno o odredbama koje se odnose na benefite koje će te izmene doneti lokalnim samoupravama.

Ministarstvo je uvažilo sugestije SКGO-a tokom izrade izmena zakona, a generalni sekretar SКGO Nikola Tarbuk zahvalio je ministru Vesiću što je tu organizaciju prepoznao kao važnog partnera, ističući podršku predloženim izmenama.

– Uvek znače dijalog i saradnja, a naša praksa je da smo uvek konstruktivni. Hvala na spremnosti da razgovaramo i da čujete naše mišljenje -rekao je Tarbuk.

Ministar Vesić je naveo da je kao neko ko je radio godinama u lokalnoj samoupravi izmenama i dopunama zakona želeo da se reše svakodnevni problemi u postupanju, da se ubrza proces izdavanja građevinskih dozvola i da se postupak učini transparentnijim.

Napomenuo je da prema predviđenim izmenama zakona, ubuduće jednom izdati lokacijski uslovi neće moći da se menjaju tokom same gradnje, dok će informacije o lokaciji i moći da izdaju i notari.

Investitori će ubuduće morati da prilože dokaz o osiguranju eventualne štete trećim licima, pre prijave radova, a takođe, moraće da pruže i eksplicitne garancije da će platiti popravku eventualne štete na lokalnoj infrastrukturi, koja bi mogla da nastane tokom izgradnje, dodao je Vesić.

Podsetio je i da investitori neće moći ni bez dokaza o kretanju građevinskog otpada, kako se ne bi stvarale divlje deponije.

Vesić je dodao da će lokalne samouprave imati obavezu da najmanje 70 odsto njihove teritorije bude pokriveno urbanističkim planovima.

Takođe, dodao je da je zakon predvideo i katalog braunfild investicija, što će olakšati izgradnju u gradovima i opštinama.

Dodao je da će energetski pasoš postati obavezan, navodeći da ga nove zgrade već imaju, a da se starim zgradama ostavlja rok da ga pribave, i to – tri godine za javne zgrade, pet godina za kompacije i 10 godina za stambene zgrade, za koje će troškove snositi jedinice lokalne samouprave.

– Postojeći zakon je dobar, i mnogo je toga promenio, ali sa vremenom treba unaprediti, kako bi bio još bolji – rekao je Vesić.

Vesić je dodao da će ubrzani proces izdavanja građevinskih dozvola dovesti do povećanja prihoda od doprinosa za građevinsko zemljište jer će se više graditi kao i od poreza na imovinu, koji je izvorni prihod lokalnih samouprava, jer će biti više izgrađenih objekata. Pored toga, lokalne samouprave će imati i veće prihode od većeg broja priključaka na komunalni sistem a ukidanje konverzije dovešće do toga da lokalne samouprave dobiju veći prihod jer će se graditi na tim lokacijama.

Tarbuk je dodao da SКGO stoji na raspolaganju Ministarstvu u izradi podzakonskih akata i da je spremna da pruži podršku lokalnim samoupravama u primeni novog zakonskog rešenja. Na sastanku je učestvovao i Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište koji je predsednik resornog odbora SКGO.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare