UKRAJINA I RUSIJA PRODUŽILE SPORAZUM A SVE ZAHVALJUJUČI TURSKOJ! Erdogan uradio veliku stvar 

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, koji je isticao danas, obnovljen je, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, dok je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao da je sporazum produžen za 120 dana.

– Danas je trebalo da istekne sporazum za izvoz žitarica. Kao rezultat naših razgovora sa dve strane, obezbedili smo produžetak ovog sporazuma – rekao je Erdogan u govoru u zapadnom gradu Čanakale, ne precizirajući na koji vremenski preiod je produžen – preneo je Rojters.

Kubrakov je rekao da je ugovor produžen za 120 dana. Sporazum koji su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri luke na crnom moru, uključujući Odesu, prenele su RIA Novosti.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu je odgovoran za koordinaciju kretanja brodova. Ugovor je istekao 18. novembra prošle godine, ali su njegovi uslovi podrazumevali automatsko produženje za 120 dana, ako nema prigovora bilo koje strane. Sam ugovor o žitu je sastavni deo paketa, koji, između ostalog, predviđa deblokadu izvoza ruske hrane i đubriva. Moskva ističe da taj uslov nije bio ispunjen, uprkos uveravanjima UN.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare