ODRŽAN PROTEST ZBOG UBISTVA SANJE U PIROTU Ispred suda bile i njena ćerka i sestra, građani traže odgovornost institucija: Miroslav maltretirao žrtvu, sud ODBIO pritvor (VIDEO)

U Pirotu je održan protest zbog ubistva sugrađanke Sanje Manoilov, koju je ubio Miroslav Marković, osuđeni progonitelj. Građani ovog grada traže da institucije, koji nisu sprečile ovaj femicid, snose odgovornost.

Kako nam je saopštila Katarina Džunić iz Udruženja Glas Pirota, građani su prošetali od Osnovnog suda u Pirotu, glavnom ulicom do Opštine, a zatim i do mesta gde je Sanja ubijena.

Protest je počeo u 12 časova, a trajao je oko sat i po vremena.

Na protestu su bile i Sanjina ćerka, kao i sestra. Takođe, protestu građana Pirota se priključio i Autonomni ženski centar (AŽC).

Podsetimo, Sanja je ubijena 5. marta u jutarnjim satima, kada ju je Miroslav nasred ulice upucao, nakon višegodišnjeg proganjanja. On je u tom trenutku imao određenu meru zabrane prilaska.

On je prošle godine osuđen za proganjanje, a sud ga je kaznio sa 100.000 dinara. U međuvremenu je ponovo optužen za proganjanje žrtve, ali je sud odbio pritvor. Miroslav je nastavio da progoni žrtvu i to se završilo još jednim femicidom u Srbiji.

– Sanjina deca su ostala bez majke, majke koja je svirepo ubijena, a koja je 9 puta tražila pomoć i zaštitu od institucija. Odgovorni ljudi u institucijama imaju svoja imena i prezimena. Očekujemo istragu koja će pronaći krivce koji će snositi posledice. Institucije su zakazale kada su trebale da Sanji zaštite život, institucije ne smeju da zakažu sada kada treba da pronađu i kazne sve one koji su odgovorni – naveo je Aktiv žena Udruženja Glas Pirota.

„Blic“ je danima unazad izveštavao o ovom slučaju i pokušao da dobije odgovore i pravna obrazloženja od suda, ali nažalost nismo uspeli.

Podsetimo, Osnovni sud u Pirotu nije raspoložen da odgovori medijima, već su nam istakli kako „sudija nije dužan da objašnjava svoja pravna shvatanja“. 

Nakon Sanjinog ubistva Osnovni sud u Pirotu je objavio sramno saopštenje, u kojem su obrazložili da nemaju informacije da je ubica kršio meru zabrane prilaska, iako su sve prijave i optužbe ukazivale na to.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare